Novo Nordisk byder næsten 20 milliarder kr. på biotekfirma i fjendtligt overtagelsesforsøg

Novo Nordisk er i gang med et forsøg på at overtage den belgiske biotekvirksomhed Ablynx imod belgiernes vilje. Den danske medicinalkæmpe har nu budt over 19 milliarder kr. for firmaet, hvilket er en betydelig overpris i forhold til Ablynx' børsværdi.

Administrerende direktør i Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, har i december flere gange lagt et tilbud på belgiske Ablynx, men han har begge gange fået den kolde skulder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den »pæne« danske medicinalkæmpe Novo Nordisk er i færd med noget så usædvanligt som et fjendtligt overtagelsesforsøg på et belgisk firma, der skal sikre Novo Nordisks position inden for blødermedicin. Det danske selskab lagde således d. 7. december sit første købstilbud på det belgiske biotekselskab Ablynx. Men belgierne end ikke ønsket at drøfte Novos tilbud.

Kort før jul fulgt Novo Nordisk dog op på sit bud, hvor den danske medicinalkæmpe forhøjede sit tilbud til 19,4 milliarder kr. for Ablynx, hvilket er en overpris på 60 pct. i forhold til Ablynx’ aktiekurs den 6. december 2017 og en overpris på 66 pct. over en tremåneders periode indtil 5. januar 2018.

Det andet bud fra Novo Nordisk kom d. 22. december, men allerede dagen efter vendte Ablynx tommelfingeren nedad, og som Novo Nordisk skriver i en pressemeddelelse: »Ablynx' bestyrelse har afvist at deltage i enhver drøftelse, som ville kunne give Novo Nordisk mulighed for bedre at forstå Ablynx’ ledelses syn på Ablynx’ fremtidsudsigter samt værdiansættelsen af Ablynx.«

Ablynx har endnu ikke selv kommenteret på den fjendtlige overtagelse. Berlingske har kontaktet selskabet for at få deres reaktion.

Formålet med at byde på Ablynx, skriver Novo Nordisk videre i sin pressemeddelelse, er at kombinere de to selskabers forretninger inden for blødermedicin. Selvom Novo Nordisk mest gør sig inden for diabetes, så har det danske selskab også et forretningsben, der laver blødermedicin, og som vel nok mest er kendt for præparatet NovoSeven. Konkurrenten Roche er dog på vej med et meget stærkt middel mod blødersygdomme, der står til at tage store markedsandele fra NovoSeven, og det er derfor forventet, at den ekstremt profitable bløderforretning kommer til at stå i noget af et dødvande de kommende år.

»Novos hæmofilidivision er ikke så stor, men den er meget, meget lukrativ i forhold til resten af forretningen. Populært kan man vel sige, at omkring 90 procent af Novosevens omsætning ryger direkte ind på selskabets bruttomargin. Derfor er det noget, der kan mærkes i Novo Nordisk. På diabetesmarkedet er selskabet syvmileskridt foran konkurrenterne, men vi må bare konstatere, at Novo er på hælene i hæmofiliforretningen,« sagde Michael Friis Jørgensen, analytiker i Alm. Brand Markets i april 2016.

For Novo Nordisk er det særligt Ablynx blødermiddel bassert på stoffet caplacizumab, der har interesse. Novo skriver dog i sin meddelelse, at man vil fortsætte med at investere i de andre midler i Ablynx' pipeline, ligesom man vil bibeholde en forskningstilstedeværelse i Belgien.

»Den foreslåede transaktion med Ablynx er en oplagt mulighed for begge virksomheder og vil være til fordel for alle Ablynx’ interessenter,« siger Novo Nordisks adm. direktør, Lars Fruergaard Jørgensen. »Novo Nordisk og Ablynx har et fælles fokus på innovationsdrevet forskning og udvikling med patienten i centrum. Novo Nordisk ønsker at sætte al sin regulatoriske, videnskabelige og salgsmæssige ekspertise ind på at komplementere Ablynx’ stærke ledelse og medicinske team med det mål at optimere udviklingen og den globale kommercialisering af caplacizumab til gavn for patienter med aTTP (en blødersygdom kaldet erhvervet trombotisk trombocytopenisk purpura, red.)«.

Ablynx har en temmelig spredt ejerkreds ifølge Bloomberg. Den største aktionær hedder Van Herk Investments og sidder på 7,87 procent af aktierne, mens Fidelity Management og Bank of America ejer henholdsvis 6,79 og 4,29.