Novo Nordisk: Belgisk opkøb kan blive Danmarks tredjestørste

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks potentielle overtagelse af belgiske Ablynx kan blive det tredjestørste opkøb nogensinde for et dansk børsnoteret selskab.

Novo meddelte mandag, at det er parat til at betale 19,4 mia. kr. for det belgiske biotekselskab, der dog hidtil har afvist alle tilnærmelser.

Lykkes opkøbet trods belgiernes modstand, vil kun Carlsbergs køb af Scottish & Newcastle og A.P. Møller-Mærsks køb af Hamburg Süd være værdisat højere, viser en opgørelse, som Finans tidligere har foretaget på baggrund af data fra Bloomberg.

Der er et godt stykke op til Carlsbergs førsteplads, idet Scottish & Newcastle blev slugt i 2008 for hele 57 mia. kr.

Og selv om Novo og Ablynx skulle ende med at forhandle en højere pris, er der også fortsat et stykke op til Mærsks køb af Hamburg Süd for 27,5 mia. kr. sidste år.

Størrelsen til trods behøver Novo ikke at pønse meget over finansieringen, der kan løftes ved hjælp af den nuværende kassebeholdning, pengestrømmene fra driften og Novos nuværende kreditfaciliteter.

»Sammenlignes det med det samlede omfang af Novos forretning, så vil det her ikke blive anset for at være en meget væsentlig finansiel transaktion.«

»Til sammenligning vil jeg fremhæve, at vores årlige tilbagekøbsprogram historisk har ligget på 15 mia. kr., så dette lader sig bestemt gøre for Novo,« sagde Novos koncernfinansdirektør, Jesper Brandgaard, mandag på en telekonference for pressen.