Novo måtte betale dyrt for Hillary-tale

Novo måtte finde næsten en mio. kr. frem for at få Hilliary Clinton til at holde en tale sidste år om sukkersyge.

Foto: Ethan Miller. Hillary Clinton
Læs mere
Fold sammen

Det kostede Novo Nordisk 125.000 dollar eller ca. 830.000 kr. at få  Hillary Clinton til at holde en tale sidste år i Mexico. Det fremgår af Hillary Clintons netop offentliggjorte bilag over hvilke selskaber, der har betalt hende sidste år.

Hillary Clinton fremlagde  fredag i sidste uge en række navne på virksomheder og institutioner, som har betalt til hende op til den kampagne, der skal hjælpe hende med at vinde præsidentvalget i 2016.

Her fremgår det, at Novo Nordisk betalte Hilliary Clinton ca. 830.000 kr. for en tale i Mexico City i februar sidste år. Her talte hun om sukkersyge i Latinamerika og opfordrede til at gøre mere mod de stigende problemer med diabetes i området.

»Hun har fået det for at optræde ved det, vi kalder et diabetIs leadership forum. Det er en af mange tilsvarende arrangementer, som vi har holdt siden det første i New York i 2007,« siger Mike Rulis, kommunikationsdirektør i Novo Nordisk.

Der har været i alt 35 arrangementer af denne type, og formålet er at diskutere, hvad man kan gøre ved diabetis.

»I den her forbindelse har hun holdt en tale, og deT er hendes honorar for det, som er opgjort for det her,« siger Mike Rulis.

I det amerikanske nyhedsside Vox' omtale af listen fra Hillary Clinton fremgår det , at flere selskaber på listen har en stor interesse i debatten om at reformere det amerikanske patentsystem. Vox fremhæver, at Novo Nordisk er et af de selskaber, som har lobbyet mod at svække patentrettighederne, mens andre som amerikanske selskaber som Cisco og Ebay er for. Men de tre selskaber og flere andre har betalt penge for at få Hillary Clinton til at tale.

Det er endnu uklart, hvordan hun stiller sig til de mulige nye patentregler i USA, der sandsynligvis kan blive et emne efter 2016. Dermed vil hun få stor indflydelse på spørgsmålet, hvis hun bliver USAs næste præsident.

Mike Rulis afviser, at der er sammenhæng mellem honoraret til Hillary Clinton og reformen af det amerikanske patentsystem.

»Det her har ikke noget med hinanden at gøre,« siger Mike Rulis.

Hillary Clinton og hendes mand Bill Clinton tjente sammen ca. 170 mio. kr. på 104 taler sidste år, fremgår det af de nye bilag.

Hillary Clinton er tidligere amerikansk udenrigsminister og annoncerede sit kandidatur til præsidentposten den 15. april i år.