Novo lukker forretningsområde - 400 ansatte berørt

Novo Nordisk meddeler, at selskabet indstiller alle forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for inflammatoriske sygedomme. Beslutningen vil berøre 400 ansatte.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk har besluttet, at indstille alle forsknings- og udviklingsaktiviteter indenfor inflammatoriske sygdomme som leddegigt og alvorlige tarmsygdomme.

Der er tale om Novo Nordisk tredje forretningsben, som selskabet har satser på som en væsentlig strategisk satsning de seneste fem år.

Beslutningen om at indstille aktiviteterne inde for inflammatoriske sygdomme, anti-IL-20, er truffet på baggrund af en gennemgang af Novo Nordisks strategiske position indenfor dette terapiområde, skriver medicinalkoncernen i en selskabsmeddelelse.

I forbindelse med offentliggørelsen af halvårsregnskabet i begyndelsen af august meddelte Novo Nordisk, at det ville stoppe udviklingen af et lægemiddel til behandling af kronisk leddegigt, som var det lægemiddel, Novo Nordisk havde længst fremme i udviklingen.

”Indstillingen af anti-IL-20 udskyder det tidligste tidspunkt, vi ville kunne gøre vores entre på markedet for antiinflammatoriske lægemidler, til slutningen af 2020’erne,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, koncernforskningsdirektør i Novo Nordisk i selskabsmeddelelsen.

I stedet vil Novo Nordisk satse endnu mere på selskabets største forretningsområde, diabetes.

"Der er stadig væsentlige udækkede behov indenfor diabetes såsom forebyggelse, fedme og diabetiske følgesygdomme. Vi har derfor besluttet at øge vores forsknings- og udviklingsaktiviteter indenfor diabetes, som er vores største forretningsområde,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Lukningen af aktiviteterne vil berører 400 medarbejdere direkte. Heraf forventer Novo Nordisk at kunne finde anden beskæftigelse i koncernen til omkring 200 medarbejdere.

Hvad der skal ske med det inflammatoriske forskningscenter, som koncernen etablerede i Seattle for præcist fem år siden, er ikke oplyst, men selskabet oplever, indstillingen af alle forsknings- og udviklingsaktiviteter inden for inflammatoriske sygdomme forventes, at komme til at koste Novo Nordisk omkring 700 mio. kr. i 2014.

"Heraf er omkring 400 mio. kr. relateret til nedskrivning af immaterielle af aktiver, og omkring 300 mio. kr. er relateret til andre lukningsomkostninger såsom projektlukninger og fratrædelsesgodtgørelser," hedder det i selskabsmeddelelsen.

Novo Nordisk forventer at give en opdatering af sin finansielle guidance for 2014, når selskabet offentliggør regnskabet for 3. kvartal den 30. oktober.

Novo Nordisk besluttede i 2009 at forsøge at opbygge et tredje forretningsben, som på længere sigt skulle fungere som modvægt mod selskabets massive satsning på diabetes, som udgår omkring 80 pct. af selskabets samlede salg. Resten af omsætningen stammer fra salg af medicin mod blødersygdomme og væksthormoner.

Novo Nordisk har tidligere forsøgt at etablere et tredje ben inden for kræftbehandling, men det projekt blev også opgivet.