Novo: Læger og patienter ser forskelligt på diabetes

Diabeteslæger og -patienter ser forskelligt på god blodsukkerregulering. Det viser studiet Perceptions of Control, POC, fremlagt tirsdag på den europæiske diabetesforenings årsmøde i Stockholm.

Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER. ARKIVFOTO: En produktionslinje med insulin på Novo Nordisks fabrik i Chartres, 17. februar 2014.
Læs mere
Fold sammen

Studiet viser også, at patienterne oplever større udfordringer med at kontrollere deres sygdom, end læger regner med.

Læger og patienter har vidt forskellige opfattelser af god blodsukkerregulering, både hvordan de definerer det, hvilke hindringer de ser, og hvordan det påvirker hverdagen for patienterne, når de ikke kan regulere deres blodsukker tilfredsstillende med basal insulin, siger ph.d. Meryl Brod, der er forsøgsansvarlig i POC-studiet, ifølge en pressemeddelelse fra Novo Nordisk.

Hun foreslår, at patienter og læger indgår i en mere åben dialog om disse spørgsmål for at forbedre behandlingen af den enkelte patient.

Et eksempel på, hvorledes patienter og læger ser forskelligt på kontrol af sygdommen, er, at lægerne definerer det ud fra målbare kliniske kriterier som eksempelvis kontrol af langtidsblodsukkeret, mens patienternes fokus er bredere og også omfatter den mængde insulin, de skal bruge, deres generelle energiniveau, samt hvor meget de er nødt til at tænke over sygdommen.