Novo-konkurrenters diabetespiller under luppen

Den europæiske lægemiddelstyrelse, EMA, vil kigge en række medicinalselskabers nye klasse af diabetespiller, de såkaldte SGLT-2-hæmmere, efter i sømmene for alvorlige, livstruende risici.

Foto: Søren Bidstrup

EMA vil helt præcist undersøge, hvorvidt pillerne, der markedsføres af Novo Nordisk-konkurrenterne Astrazeneca, Johnson & Johnson og Eli Lilly, kan give anledning til syreforgiftning ved diabetes - eller såkaldt diabetisk ketoacidose, der er en alvorlig og livstruende tilstand.

Det skriver Bloomberg News med henvisning til en meddelelse fra EMA.

Der er tale om pillerne Canagliflozin, Dapagliflozin og Empagliflozin.

 

Undersøgelsen fra EMA's side kommer omkring to uger efter, at den amerikanske pendant, FDA, advarede om de nogenlunde samme risici ved netop SGLT-2-hæmmere.

FDA havde registreret 20 tilfælde i sin bivirkningsdatabase, hvor patienter, der blev behandlet med SGLT-2-hæmmere, blev ramt af syreforgiftning og måtte behandles akut og indlægges.

FDA meddelte i den forbindelse, at det vil gennemføre yderligere undersøgelser for at afgøre, om der er grund til at ændre informationer om udskrivningen af pillerne.

Advarslen kan potentielt flytte salg til andre typer af diabetespiller, eksempelvis de såkaldte DPP-4-hæmmere (GLP-1-tabletter) vurderede Bernstein-analytikeren Tim Anderson oven på FDA's advarsel i slutningen af maj.

 

Novo Nordisk sælger hverken SGLT-2-hæmmere eller DPP-4-hæmmere, men advarslen kan muligvis få betydning for den danske medicinalkæmpes salg af injektionsbehandlingen Victoza, der tilhører klassen af GLP-1-midler.

Det skyldes, at GLP-1 nogle gange ses som et alternativ til DPP-4-hæmmere og derudover bruges, når diabetikerens blodsukker ikke længere kan kontrolleres med tabletter alene.