Novo-konkurrenter i offensiven i USA til næste år

Konkurrencesituationen ser allerede næste år ud til at spidse til for Novo Nordisks succesrige diabetes 2-middel Victoza i USA.

Victoza-insulin på Novos fabrik i Kalundborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Konkurrenterne Eli Lilly og Amylin genindsendte torsdag registreringsansøgning for deres langtidsvirkende version af et lægemiddel i samme klasse, kaldet Bydureon. Det oplyste selskaberne i en pressemeddelelse.

Eli Lilly og Amylin venter, at den amerikanske lægemiddelstyrelse skal bruge 6 måneder på at gennemgå markedsføringsansøgningen, og at stopuret vil blive startet om to uger. Med andre ord vil Bydureon, der ligesom Victoza tilhører klassen af GLP-1 analoger, i bedste fald kunne komme på markedet i starten af 2012. Bydureon har allerede opnået markedsføringstilladelse i Europa.

Læs også: Sådan blev Novo Nordisk en global medicinalkæmpe

I efteråret sidste år bad FDA imidlertid Eli Lilly og Amylin om at gennemføre nye studier af Bydureons eventuelle effekt på patienternes hjerterytme, inden en godkendelse kunne komme på tale i USA. Studierne er nu vedlagt ansøgningen.

Eli Lilly og Amylin markedsfører i forvejen GLP-1 analogen Byetta, der dog taber markedsandele til Victoza. Den langtidsvirkende version skal kun tages en gang ugentligt mod Victozas en gang dagligt og ventes at blive en skarpere konkurrent.

Partnerskabet mellem Eli Lilly og Amylin ånder dog alt andet end idyl. Amylin lagde i midten af maj sag an mod Eli Lilly for konkurrencebegrænsende adfærd og for brud på partneraftalen.

Det er Eli Lillys planer for implementering af sin globale alliance med det tyske medicinalselskab, Boehringer Ingelheim om diabetes 2-pillen Linagliptin, som er faldet Amylin for brystet.

Amylin vil med retssagen især forsøge at få Eli Lilly til at opgive planer om at bruge samme salgsstyrke til at sælge både Byetta og Linagliptin.

Eli Lilly lukkede torsdag 0,1 pct. højere, mens Amylin faldt 1,3 pct.

Ritzau FinansINFOshop: Se her før du investerer i biotekaktier