Novo-konkurrent i milliardforlig om skandalemiddel

Amerikanske Merck betaler 5,2 mia. kroner i et forlig om ulovlig markedsføring af det skandaleombruste gigtmiddel Vioxx.

Amerikanske Merck skal hoste op med mere end fem mia. kroner i et forlig om ulovlig markedsføring af gigtmidlet Vioxx. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det amerikanske medicinalselskab Merck, der blandt andet konkurrerer med Novo Nordisk på sukkersygeområdet, har indgået et milliardforlig med myndighederne i USA.

Forliget betyder, at Merck skal betale 5,2 mia. kroner for at have løjet om det skandaleombruste gigtmiddel Vioxx, der tilbage i 2004 blev trukket tilbage efter afsløringer af, at midlet kunne føre til hjerteanfald og dødsfald. Nu er milliardforliget så blevet indgået efter syv år, hvor medicinalselskabet har været under lup hos myndighederne, skriver Wall Street Journal.Se billederne: Her er de største forlig i medicinalbranchenI alt skulle Merck have solgt for godt 60 mia. kroner af stoffet i perioden 1999-2004, hvor midlet var på markedet, og såvidt er udgifter til forlig løbet op i knap 33 mia. kroner - her er regninger til advokater ikke regnet med.

Ifølge det amerikanske justitsministerium har Merck markedsført Vioxx som et middel mod leddegigt, før det blev godkendt af sundhedsmyndighederne, ligesom medicinalselskabet angiveligt har undladt at fortælle om den øgede risiko for hjertetilfælde. Til at begynde med var Vioxx blot godkendt som et smertestillende middel mod bestemte smerter.

Trods forliget med staten, erkender Merck ikke at have gjort noget forkert hvad angår de civile retssager med patienter, og medicinalselskabet mener at have "handlet ansvarsfuldt og i god tro" i forbindelse med de civile retssager og sikkerheden ved at bruge Vioxx-medicinen.