Novo-konkurrent i aktionærdrama

Mens Novo Nordisk kæmper for at få de amerikanske sundhedsmyndigheder til at godkende selskabets nye diabetes 2-medicin i USA, forsøger Novos nærmeste konkurrent at slippe ud af kløerne på den legendariske amerikanske aktionæraktivist Carl Icahn.

I maj sidste år købte Multimilliardæren Carl Icahn en større aktiepost Novos største konkurrent Amylin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Daniel Acker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks nærmeste konkurrent inden for udvikling af diabetes 2-lægemidler, det børsnoterede amerikanske biotekselskabet Amylin, står i problemer til op over ørerne.

Ikke alene går salget selskabets diabetes 2-middel Byetta, som tilhører samme lægemiddelgruppe som Novo Nordisks nye GLP 1-middel Victoza, betydeligt dårligere end ventet. Problemerne med Byetta kan også føre selskabet ind i en fjendtlig overtagelse.

Kritisk milliardær blander sig

Ifølge Amylins første kvartalsregnskabet, som blev offentliggjort torsdag i sidste uge er der fortsat ikke kommet gang i salget af Byetta, efter at det sidste sommer kom frem, at lægemidlet måske kan føre til akut betændelse i bugspytkirtlen. I første kvartal i år omsatte Byetta, der sælges i tæt samarbejde med medicinalgiganten Eli Lilly, for 157,7 millioner dollar mod 158,5 i samme kvartal 2008. Dermed er Byetta fortsat langt fra at blive den supersællert, som Amylin og Eli Lilly havde håbet på.

Hvad værre er, så er Amylin kastet ud i en benhård kamp med en gruppe utilfredse aktionærer med ingen ringere end den legendariske amerikanske multimilliardær og såkaldt aktionæraktivist Carl Icahn. En kamp, der kan få indirekte betydning for Novo Nordisk, når eller hvis Novo Nordisk skal ud og konkurrere med Byetta.

Carl Icahn er nemlig ikke en hr.-hvem-som-helst. Det har selskaber som Motorola, General Motors og senest Yahoo måttet sande, og det samme har en række mindre kendte selskaber. For når Carl Icahn investerer i et selskab, så er der optræk til bøvl og ballade for ledelsen, hvis ikke selskabet leverer den værdi til aktionærerne, som Icahn finder rimelig.

Kup mod bestyrelsen

Hvis Icahn ikke er tilfreds med aktiekursen tøver han ikke med at forsøge sig med et aktionæroprør og dertil hørende kup mod bestyrelsen for at gennemtvinge en plan, der kan hæve aktiekursen på selskabet igen.

Det er netop det stormløb, som Amylin er havnet i.

I maj sidste år købte Carl Icahn en større aktiepost i Amylin til en godt på godt 26 dollar per aktie. Han mente, at kursen på Amylin var undervurderet i forhold til potentialet i de diabetes-lægemidler, som selskabet havde på markedet og i sin pipeline, hvilket først og fremmest ville sige Novo-konkurrenten Byetta og en langtidsvirkende variation af Byetta, som var i de sidste afgørende fase 3-forsøg.

Så dukkede en række tilfælde af akut betændelse i bugspytkirtlen hos patienter, der havde taget Byetta op, og oven i kom finanskrisen. Resultatet var, at Amylins aktiekurs styrtdykkede frem til januar i år, hvor kursen lå på 5,50 dollar. Det fik Carl Icahn til at gå i aktion.

Han sendte et brev, hvor han udtrykte dyb mistillid til bestyrelsens måde at håndtere Byetta på, og oplyste, at han ønskede at opstille fem nye kandidater til bestyrelsen på generalforsamlingen sidst i maj i år. Han blev hurtigt fulgt at en anden storinvestor, Eastbourne Capital, som ligeledes har foreslået fem ny kandidater til den ti mand store bestyrelse.

En »selvmordspille«

Det var Amylins i øvrigt særdeles vellønnede bestyrelse ikke meget for, og modsvaret var slet og ret en trussel om at sluge en såkaldt »selvmordspille«, hvis Icahn fik held af sit forehavende. Bestyrelsen har nemlig forsøgt at sikre sig mod fjentlig overtagelse med klausul om, at hvis et flertal i bestyrelsen bliver skiftet ud, så forfalder selskabets gæld på 900 millioner dollar øjeblikkeligt.

Det ville have kamikaze-agtig effekt på Amylin, der i øjeblikket kører med underskud på 2-300 millioner dollar om året og har en markedsværdig på om 1,5 milliarder dollar, og burde derfor kunne nok skræmme folk som Icahn væk.

Det gjorde det dog ikke. Icahn og Eastbourne gik i stedet i retten, og truslen om en retssag fik i sidste uge Amylins bestyrelse til at acceptere, at Icahn og Eastbournes alternative kandidater kommer på valg.

Dermed er der lagt op til det helt store slag på generalforsamlingen den 27. maj. Udover Icahn kommer Amylins grundlægger og medejer Howard Greene, der tidligere på måneden trak sig fra bestyrelsen og krævede bestyrelsesformandens afgang med nogenlunde samme begrundelse som Icahn. Med Greenes afgang mistede bestyrelsen kontrollen over halvdelen af Amylins aktiekapital.

Motiv kendes ikke

Hvad Icahn ønsker at opnå er ikke helt klart. Men meget tyder på, at han håber at kunne presse Eli Lilly til at overtage Amylin til en overpris for ikke at miste Byetta og den kommende langtidsvirkende version af medicinen. Derved vil Icahn og de øvrige aktionærer kunne minimerer tabene mest muligt.

Icahn har tidligere haft held af en tilsvarende manøvre i forhold til biotekselskabet ImClone, som også udviklede lægemidler for Eli Lilly. Selskabet blev for nylig overtaget af Lilly for godt seks milliarder dollar.

Hvorvidt Amylin og Byetta har så stor betydning for Eli Lilly, at koncernen også vil byde på Amylin, står hen i det uvisse. Byetta har som nævnt ikke været den ventede salgssucces, og det er også uklart, om lægemidlet kan blive ramt at usikkerheden om, hvorvidt der en sammenhæng mellem at bruge GLP 1-lægemidler og udvikling af cancer i skjoldbruskkirtlen, som Novo Nordisk er havnet i.

Eli Lilly har mandag eftermiddag offentliggjort sit kvartalsregnskab.