Novo-konkurrent får godkendt ny diabetespille

Amerikanske Johnson & Johnson har fredag fået godkendt diabetespillen Invokana af EU-Kommissionen.

I USA er salget af Invokana foreløbigt kommet godt fra start. Optaget af patienter har i de første fem måneder været på linje med receptudskrivningen på Novos Victoza (bill.), dengang det kom på markedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Markedsføringstilladelsen kommer, efter at de europæiske lægemiddelmyndigheder i september anbefalede Kommissionen at godkende pillen. Det skriver branchemediet Medwatch.

Invokana, der også er kendt under navnet Canagliflozin, tilhører en relativt ny klasse af diabetespiller, de såkaldte SGLT-2-hæmmere.

Pillerne virker ved at hæmme SGLT-2 transportproteinets optagelse af glukose i nyrerne, hvorefter sukkeret udskilles via urinen. Dermed sænkes blodsukkerniveauet, ligesom pillerne bidrager til vægttab.

I USA er salget af Invokana foreløbigt kommet godt fra start. Optaget af patienter har i de første fem måneder været på linje med receptudskrivningen på Novos Victoza, dengang det kom på markedet, har analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hasen tidligere vurderet over for Ritzau Finans.

Han ser umiddelbart ikke pillerne som den store udfordrer til Victoza eller insulin. Derimod kan receptudskrivningen være på bekostning af DPP-4-hæmmere, som Januvia fra det amerikanske medicinalselskab Merck, mener analytikeren.

I Europa fik Astrazeneca og Bristol-Myers Squibb som de første markedsføringstilladelse til deres SGLT-2-hæmmer Forxiga i november sidste år. Astrazeneca og Bristol-Myers Squibb kunne fredag desuden glæde sig over, at de europæiske lægemiddelmyndigheder anbefaler at godkende kombinationspillen Xigduo, der kombinerer Forxiga med den mest benyttede diabetespille, Metformin. Dermed udestår kun EU-Kommissionens formelle godkendelse af Xigduo.