Novo kørt over i kampen om belgisk guldklump

Novo Nordisk er endt i en stor budkrig om biotekselskabet Ablynx. Sanofi byder 45 euro per aktie på selskabet, og byder dermed 50 pct. mere end Novo Nordisk. Det ligner Game Over for Novo i kampen om Ablynx, vurderer analytiker.

Danske Bo Jesper Hansen, er formand for bestyrelsen i Ablynx, der over to omgange har sagt pænt nej tak til Novos bud. Nu har bestyrelsen accepteret et bud fra franske Sanofi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk forsøgte i december at købe det belgiske biotekseskab Ablynx. I to omgange fik Novo en kurv af den belgiske bestyrelse, da buddet ikke var højt nok. Sidste bud fra Novo lå på 30,5 euro per aktie, hvilket bestemt ikke faldt i belgiernes smag.

Og de har haft noget at have det i.

Nu er Novo-konkurrenten Sanofi nemlig på banen med et bud på 45 euro per aktie, og i modsætning til tilbuddet fra Novo Nordisk er buddet blevet accepteret af bestyrelsen i Ablynx. Det franske selskab byder dermed over 3,9 mia euro for selskabet, hvilket er lige i underkanten af 30 mia. kr.

»Transaktionen er enstemmigt vedtaget af bestyrelsen i både Sanofi og Ablynx,« fremgår det af en meddelelse fra Sanofi mandag morgen.

Dermed ser det ud til, at Sanofi løber med Ablynx lige for næsen af Novo Nordisk.

»Når vi ser fremad, tror vi, at Sanofis globale infrastruktur, beslutsomhed inden for innovation og kommercielle evner vil accelerere vores muligheder for at levere vores produkter. Vores bestyrelse føler stærkt, at denne transaktion repræsenterer attraktiv værdi for aktionærerne og maksimerer potentialet i vores pipeline til fordel for alle vores interessenter,« siger administrerende direktør i Ablynx Edwin Moses i en meddelelse udsendt af Sanofi,

Allerede i fredags var der rygter om en nært forestående budkrig. Ifølge Bloomberg havde belgierne taget kontakt til Novos rivaler Sanofi, Roche fra Schweiz og Merck for at overbevise dem om, at de også skulle komme med et bud på selskabet.

Sanofi har så bidt på krogen, og det ser mere end almindeligt svært ud for Novo nu, vurderes det.

»At tilbuddet i enstemmighed er godkendt af begge bestyrelser, gør det meget svært for Novo Nordisk at komme tilbage i spillet om Ablynx. Det er sædvanligvis ikke sådan, at man kan komme ind og foretage en fjendtlig overtagelse, når begge bestyrelser er enige,« siger Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

Fredag blev Ablynx-aktien handlet i 37,50 euro, efter den er steget mere end 70 procent, siden Novo offentliggjorde deres tilbud.

Ablynx arbejder blandt andet med sjældne blødersygdomme, som er et område, hvor Novo Nordisk er godt positioneret med flere midler. Det belgiske selskabs væsentligste aktiv er bløderproduktet Caplacizumab.

Novo Nordisks formål med at byde på Ablynx er at kombinere de to selskabers forretninger inden for blødermedicin. Selvom Novo Nordisk mest gør sig inden for diabetes, så har det danske selskab også et forretningsben, der laver blødermedicin, og som vel nok mest er kendt for præparatet NovoSeven.

Også Sanofi har gode grunde til at købe op i blødermarkedet. For blot en uge siden købte det franske selskab Bioverativ for 70 mia. kr. Omdrejningspunktet for de mange milliarder er Bioverativs to lægemidler rettet mod behandling af blødersygdomme, Alprolix og Electate.

Dermed melder Sanofi sig alvor på banen i blødermarkdet.

»Med Ablynx fortsætter vi med at avancere den strategiske transformering af vores forskning og udvikling ved at ekspandere vores senfase-pipeline og styrke vores platform for vækst i sjældne blødersygdomme,« siger Sanofis administrerende direktør, Olivier Brandicourt, i en pressemeddelelse.