Novo kaster håndklædet i ringen: Opgiver belgisk guldklump

Novo Nordisk har opgivet at få fingre i det belgiske biotekselskab Ablynx. I en pressemeddelelse mandag formiddag oplyser selskabet, at det har kastet håndklædet i ringen.

Novo Nordisk giver fortabt i kampen om belgisk biotekgodbid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Drømmen om  at kapre den belgiske biotekguldklump Ablynx er forbi for Novo Nordisk. I en pressemeddelelse mandag formiddag erkender Novo sit nederlag til den franske ærkerival Sanofi, der dermed står til at sikre sig det ombejlede belgiske biotekselskab.

»Novo Nordisk bekræfter i dag, at virksomheden ikke vil fremsætte et revideret forslag om overtagelse,« skriver Novo i meddelelsen.

Novo Nordisk fik i december afvist to opkøbsbud på det belgiske selskab Det seneste bud lød på godt 19 milliarder kroner. Det bud blev dog i den grad trumfet af Novo-rivalen Sanofi, der mandag offentliggjorde en købsaftale med Ablynx, der indebærer, at franskmændene betaler 29 milliarder kroner for det belgiske biotekselskab.

Den danske medicinalkoncerns store sult efter det belgiske biotekselskab skyldes, at Ablynx er undervejs med et middel med navnet caplacizumab mod en sjælden blødersygdom, som ville lune godt i Novos eksisterende bløderforretning.

Novos guldrandede bløderforretning er kommet under voldsomt pres, da den schweiziske konkurrent Roche i slutningen af 2017 i USA fik godkendt et middel, der har potentiale til vende op og ned på markedet for blødermedicin.

Allerede i foråret 2016 erkendte Novos finansdirektør, Jesper Brandgaard, over for Berlingske Business, at Novo risikerer at få skåret flere milliarder kroner af omsætningen i sin bløderforretning, hvis Roche fik sit middel på markedet. Og det er altså sket nu.

Men det bliver altså ikke et opkøb af belgiske Ablynx, der bringer Novo ud af den knibe.