Novo jubler over EU-patent

Et nyt fælles EU-patent vil sikre Danmarks største virksomhed langt bedre i fremtiden, lyder det fra Novos patentchef.

Novo Nordisk kan fremover spare mange penge og samtidig beskytte koncernens patenter bedre, lyder vurderingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fælles EU-patent lader til langt om længe at være en realitet, efter EUs statsleder fredag langt om længe fik lukket en diskussion, der har varet over 30 år. Dermed er der store besparelser på både tid og penge for virksomheder i unionen.

"EU-patentet vil føre til markant mindre udgifter for Novo Nordisk. Men det vigtigste er, at et patent ikke er noget værd, hvis det ikke er udstedt i et effektivt retsmiljø," siger Lars Kellberg, chef for patentområdet i Novo Nordisk.

Han fortæller, at Novo tidligere har droppet at føre sager, simpelthen fordi de mange forskellige patentregler og systemer, der er i EU i dag. Ud fra en vurdering af omkostninger og fordele, kunne det simpelthen ikke betale sig at føre sagerne.

"Vi er en virksomhed, der forsker meget, og som bruger rigtigt mange ressourcer på innovation. For os er det vigtigt med god patentbeskyttelse af den innovation, vi laver. Det har været et problem i Europa, at hvis du ville beskytte dit patent, skyulle du køre retssager i 27 individuelle nationalstater med forskellige regler, procedurer og forskelle juridisk tradition," siger han.

Han fremhæver samtidig fordelen ved at have en central domstol, der skal afgøre tvister i patentsager. Dermed får man nemlig centreret en kerne af højt kvalificerede dommere, men stor indsigt i området. Som det er nu, er det nemlig langt fra standarden alle steder i EU.Samtidig vil EU-patentet føre til færre udgifter for Novo. Det koster i dag let 240.000 kroner at få beskyttet et patent i alle EU-lande. Fremover vil det koste 5.000 kroner.

"EU-patentet vil naturligvis føre til færre udgifter. Men det vigtigste er, at et patent ikke er noget værd, hvis det ikke er udstedt i et effektivt retsmiljø.Det giver en retssikkerhed for patenthavere, som nu har en mulighed for at få en kvalificeret vurdering hos en kvalicieret domstol," siger Lars Kellberg.

Om Danmark vil tiltræde det fælles EU-patentsystem står endnu ikke klart. Eftersom der er en afgivelse af suverænitet involveret, kan det i princippet kræve en folkeafstemning.