Novo: »Intet tyder på, at det gælder mennesker«

Novo Nordisk afviser, at mulig kræftrisiko skulle gælde for mennesker. Om den ny forskning giver problemer for Novo afhænger af amerikanske erstatningsadvokater, vurderer analytiker.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisks direktør for diabetesforskning, Peter Kurtzhals, er ikke videre bekymret over Daniel J. Druckers fund, men mener ikke, at det er urealistisk, at lægemidler med tarmhormoner som GLP-1 kan have effekter i tarmen.

»Vi ved ikke så meget om det endnu, men vi ved, at GLP-1 ligesom andre tarmhormoner påvirker aktiviteten i tarmen. Det er nye aspekter af det, Druckers studier forsøger at belyse. Men der er ingen indikationer på forandringer i tarmen, hverken i de studier vi har lavet i dyr, eller når Victoza er blevet brugt i det virkelige liv. Der er intet, der tyder på, at det skulle føre til øget forekomst af tarmkræft hos mennesker,« siger Peter Kurtzhals. Han hæfter sig endvidere ved, at Daniel J. Druckers forskergruppe samtidig med offentliggørelsen af artiklen om en mulig kræftrisiko har offentliggjort en artikel i et andet tidsskrift, som viser, at GLP-1-midlet kan have positive effekter på immunforsvaret i tarmen.

»Vi er på et tidligt stadie i forskningen. Umiddelbart får de nye studier os ikke til at skærpe fokus på GLP-1s effekter i tarmen, men vi bygger jo altid videre på den forskning, der foregår, så det kan da godt være, at vi skal til at kigge nærmere på det,« siger Peter Kurtzhals.

Vækker ikke den store bekymring

Han oplyser, at Novo Nordisk ikke har været i dialog med lægemiddelmyndighederne omkring Daniel J. Druckers fund. Heller ikke blandt analytikere vækker Daniel J. Druckers forskning umiddelbart den store bekymring for Novo Nordisks salg og aktiekurs.

»Forskerne bag artiklen er selv forsigtige med at blæse fundene op, men nøjes med at sige, at de danner grundlag for yderligere hypoteser. Men det kan risikere at få betydning, hvis f.eks. amerikanske erstatningsadvokater går ind i sagen og begynder at annoncere efter Victoza-patienter, der har fået tarmkræft,« siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Han henviser til 2013, hvor amerikanske advokater efter medieomtale af en mulig risiko for bugspytkirtelkræft ved en række diabeteslægemidler, annoncerede massivt i amerikansk TV efter potentielle klienter og dermed fik en mindre, negativ effekt på salget af bl.a. Victoza.