Novo hvirvles ind i ny retssag i USA

Arkivfoto. Novo Nordisk er igen blevet sagsøgt i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Novo Nordisk er igen blevet sagsøgt i USA - denne gang som konsekvens af markante prisstigninger på selskabets diabetesmedicin Victoza.

Det skriver flere medier, heriblandt branchemediet Medwatch, der citerer Fierce Pharma.

Ifølge det amerikanske medie er sagen anlagt af diabetespatienten Ruth Johnson ved en føderal domstol i Californien som en såkaldt »class action«-sag, der kan få direkte effekt for andre patienter i samme situation. Ud over Novo Nordisk er indkøbsforeningen Optumrx stævnet i sagen.

Novos pressechef i USA, Ken Inchausti, bekræfter søgsmålet i en email-kommentar, hvor han samtidig understreger, at Novo er uenig i beskyldningerne, skriver Fierce Pharma.

Ulovlig praksis

Søgsmålet minder ifølge branchemediet om tidligere sager anlagt blandt andet i den amerikanske delstat New Jersey.

Her blev Novo og selskabets konkurrenter Sanofi og Eli Lilly sammen med en række amerikanske indkøbsforeninger, såkaldte PBM'er, sagsøgt i marts, da deres forretningsmodel skal have medvirket til, at amerikanere, der ikke har været dækket eller kun delvist dækket af sygesikringer, har måttet betale skyhøje priser for deres insulin.

Sagen er fremsat på vegne af insulinbrugere, der ikke har været dækket af en sygeforsikring og foreslås ligeledes som et gruppesøgsmål gældende for alle, der ikke har kunnet få tilskud til deres medicin.

Ifølge sagsøgerne har de anklagede medicinalselskaber og indkøbsforeninger gjort sig skyldige i at begrænse konkurrencen.

Anklagen går blandt andet på, at indkøbsforeningerne ikke er gået efter at få den laveste pris men derimod har bedt om at få de største rabatter, da de tjener mere, hvis prisen er høj og rabatten stor, end hvis prisen er lav og rabatten tilsvarende mindre. Det skyldes, at indkøbsforeningerne forhandler aftaler hjem på vegne af sygeforsikringer og ofte aflønnes med en procentdel af den rabat, de henter hjem.

Denne praksis har ifølge sagsøgerne brudt konkurrencelovgivningen, da den har hæmmet og begrænset konkurrencen.

Desuden har det til gavn for medicinalselskaberne medvirket til at skrue listepriserne i vejret, hvilket har medført et økonomisk tab for de amerikanere, der ikke har været dækket af en sundhedsforsikring og dermed har modtaget tilskud.

Novo oplyste i sit regnskab for første kvartal, at der siden 30. januar er blev indgivet i alt fire massesøgsmål i USA mod selskabet.

Novo har desuden offentliggjort, at statsadvokater i en række delstater har bedt om information om handelspraksis og prissætning af en række insulinprodukter.

Medicinalselskabet er i år også blevet sagsøgt af aktionærer, der mener, at Novo vildledte aktiemarkederne med sine økonomiske prognoser i en periode på over et år, inden selskabet nedjusterede sine langsigtede finansielle mål 28. oktober sidste år.