Novo-guldfugl sagsøges for kræft i USA

Novo Nordisk bliver afkrævet erstatning for kræft i bugspytkirtlen hos amerikanske patienter, der har fået ordineret Victoza og andre lignende medicinprodukter. Novo afviser anklagen.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fem amerikanske patienter har den 29. april i år sagsøgt Novo Nordisk og flere andre medicinalselskaber for, at deres diabetesmidler har været skyld i, at de fik kræft i bugspytkirtlen.

Én af dem er Novo Nordisks guldfugl Victoza, der over de seneste 12 måneder har solgt for mere end ti milliarder kr. på globalt plan.

Ifølge Berlingske Business oplysninger er Novo Nordisks amerikanske konkurrent Eli Lilly også involveret i retssagerne. Lilly havde indtil for nylig haft markedsføringsrettighederne over Victoza-konkurrenten Byetta.

Ligeledes er amerikanske Merck involveret. Selskabet markedsføre det populære diabetesmiddel Januvia.

Mens de øvrige selskaber er sagsøgt for, at deres lægemidler har givet patienterne enten betændelse eller kræft i bugspytkirtlen, er Novo Nordisk kun sagsøgt for kræft i bugspytkirtlen.

To af retssagerne er anlagt ved delstatsdomstolene i Californien, mens tre er anlagt ved forbundsdomstolen i Californien.

Novo Nordisk afviser anklagerne og mener, at de på det foreliggende grundlag er "udokumenterede og ikke underbyggede".

"Vi har kigget på vores sikkerhedsovervågningsdata, og der er intet i tallene, som nu vedrører omkring en million brugere af Victoza, som tyder på, at der skulle være problemer," siger Ole Ramsby.

"Noget af det, vi ved, er, at sagsøgerne vil forsøge at bevise, at der er en sammenhæng mellem udvikling af permanent betændelse i bugspytkirtlen og kræft. Men det, mener vi ikke, er korrekt," siger Ole Ramsby, der oplyser, at Novo Nordisk samarbejder med de øvrige sagsøgte virksomheder om at få spørgsmålene videnskabeligt bevist, mens selve sagskomplekset og retssagen er noget de enkelte virksomheder kører hver for sig.

"I retsalen vil vi forsvarer os selv hver især, så godt vi kan," siger Ole Ramsby.

Erstatningssagen kommer samtidig med, at der gennem de seneste måneder er blevet offentliggjort flere studier, som kæder de forskellige diabetesmidler af typerne DPP4-hæmmere og GLP1-analoger sammen med øget forekomst af blandt andet betændelse i bugspytkirtlen og kræft. Resultaterne er blevet afvist af de involverede medicinalselskaber.

Men den amerikanske lægemiddelmyndighed FDA og senere også de europæiske myndigheder har valgt at indlede undersøgelser af en mulig sammenhæng mellem brugen af lægemidlerne og udvikling af betændelse og kræft i bugspytkirtlen.

Ifølge Ole Ramsby er det formentlig i debatten om de mulige bivirkninger på bugspytkirtlen, at årsagen til retssagerne skal findes.

"Der florerer en del videnskabelige artikler, hvor Victoza og andre lægemidler kædes sammen med øget risiko for kræft i bugspytkirtler. Derfor mener nogle patienter, at der er grund til at sagsøge virksomhederne," siger Ole Ramsby

Det særlige ved retssagerne er, at samme patient har sagsøgt flere medicinalselskaber på en gang, selvom man kun kan blive behandlet med et af lægemidlerne ad gangen.

Ole Ramsby sammenligner situationen med den række af individuelle retssager, som Novo Nordisk har været involveret i omkring selskabets hormonbehandling af kvinder i overgangsalderen. I 2004 blev en række medicinalselskaber, inklusive Novo Nordisk sagsøgt i USA i en sag om hormoner til overgangsalderen, som var skyld i, at kvinder fik brystkræft.

"Her har vi måttet forsvare os i en række sager side om side med blandt andre Pfizer. Vi har stadig ikke betalt en øre, og man vil se, at antallet af sager mod os i øjeblikket falder dramatisk. Det skyldes imidlertid, at markedsføringsrettighederne til vores hormonpræparat, fra 2000 til 2004 lå hos Pharmacia, der siden blev overtaget af Pfizer. Pfizer indgår i øjeblikket en række forlig i sagerne. Men det har kostet os mange penge at køre vores del af retssagerne siden 2004," siger Ole Ramsby.

Forskellen på sagerne om hormonbehandling mod overgangsalder og Victoza er, at Novo Nordisk i Victozas tilfælde står alene med markedsføringsrettighederne og dermed ansvaret for eventuelle bivirkninger ved lægemidlet.

"Victoza er vores egen risiko," siger Ole Ramsby.

Umiddelbart er der ifølge aktieanalytiker Søren Løntoft Hansen ingen grund til at være bekymret på Novo Nordisk vegne for udfaldet af en retssag. Men meget afhænger af FDA og EMAs undersøgelse af sammenhængen mellem lægemidlerne og sygdomme i bugspytkirtlen.

"Der er nok en sammenhæng hvad der sker med undersøgelserne, og hvordan retssagerne udvikler sig. Hvis det viser sig, at der ikke er indikationer på forhøjet risiko for kræft, bør det ikke været et problem for Novo Nordisk," siger Søren Løntoft Hansen.