Novo-fonden skyder millioner i DTU-forskning

Landets største fond, Novo Nordisk Fonden, gør klar til at sende et trecifret millionbeløb af sted til DTU (Danmarks Tekniske Universitet). Dermed breder fonden for første gang også sit store vingefang ud over forskningen på DTU.

Bestyrelsesformand Ulf Johansson fra Novo Nordisk Fonden er manden, der kan afgøre, om Novo Nordisk beholder sit hovedkontor i Danmark. »Vi ønsker at skabe forskningsmiljøer, som betyder, at Novo Nordisk og Novozymes forbliver i og har deres base i Danmark,« siger han. Fold sammen
Læs mere

Forskere på Danmarks Tekniske Universitet, DTU, kan se frem til at blive begavet med et større trecifret millionbeløb fra Novo Nordisk Fonden. Donationen, der har været omgærdet af stort hemmelighedskræmmeri, skal bruges til at etablere et forskningscenter i international topklasse inden for bioteknologi.

Ifølge formand for Novo Nordisk Fondens bestyrelse, Ulf J. Johansson, forhandler fonden i øjeblikket med DTU om betingelserne for donationen. DTU-centret bliver den tredje i en række af megadonationer til dansk life science-forskning, som Novo Nordisk Fonden står bag. Novo Nordisk Fonden har således i 2007 og i marts i år skudt i alt 1,5 milliarder kr. i to grundforskningscentre under det sundhedsvidenskabelige fakultet, SUND, på Panuminstituttet.

Læs også: Erhvervsdrivende fonde styrer sundhedsforskning

»Vi har yderligere et par centre i pipelinen. Hvilke bliver offentliggjort, når aftalerne er faldet på plads. Men vi taler fortsat om centre i Københavnsområdet, og ud over Københavns Universitet vil DTU være et naturligt hjemsted,« siger Ulf J. Johansson.

Mens de to centre på Panum forsker i henholdsvis proteiner og livsstilssygdomme, får det kommende center på DTU et lidt andet fokus.

»Når det gælder forskningsområde, vil det have mere med grundforskning i bioteknologi at gøre. Men forskningsområderne i vores satsninger hænger helt klart sammen. Det er grundforskningsområder, som har betydning for både Novo Nordisk og Novozymes på længere sigt,« siger Ulf J. Johansson, der forventer, at de to resterende donationer bliver på nogenlunde samme størrelse som de to hidtidige donationer på henholdsvis 600 og 855 millioner kr.

Skal sikre dansk base

Ifølge Ulf J. Johansson er det overordnede mål med fondens store donationer at etablere en hel klynge af centre, der beskæftiger sig med grundforskning inden for vidensområder, som har afgørende betydning for fremtiden for Novo Nordisk og Novozymes, som Novo Nordisk Fonden ejer.

Læs også: Lundbeck får pluspoint for ny forskningsstrategi

»Vi ønske at skabe forskningsmiljøer, som betyder, at Novo Nordisk og Novozymes forbliver i og har deres base i Danmark. Det er en slags hjælp til selvhjælp for koncernen, som også er til gavn for det danske samfund,« siger Ulf J. Johansson.

»Det er helt klart, at tyngdepunktet for centrene skal være Københavnsregionen. Men en del af den pose penge, som forskningscentrene får, kan de bruge til at skabe kontakter til satellitter, hvor der findes forskere i topklasse. Ad den vej kan de også lægge penge i Lund, Uppsala eller Århus, hvis ledelsen af et center finder det relevant,« siger Ulf J. Johansson, der mener, at Danmark er for lille til mere end én klynge af forskningscentre.

Læs også: Novo satser satser på Kina

»Når man er et lille land som Danmark, der skal klare sig i den globale konkurrence, kan man kun have én forskningsklynge inden for life science. Man kan ikke sprede det på alle universiteter. Man kan til dels bygge det på satellitfilosofien, men man må have et tyngdepunkt et sted. For os er det vigtigt, at centrene ligger tæt på hinanden, så man kan køre ressourcerne sammen og etablere mødesteder for internationale forskere i form af seminarer og konferencer,« siger Ulf J. Johansson.

Berlingske Business har forgæves forsøgt at få en kommentar fra rektor ved DTU Lars Pallesen og andre ansvarlige for projektet. Men bestyrelsesformand for DTU Sten Scheibye, der også er bestyrelsesformand i Novo Nordisk A/S, bekræfter, at der er en dialog i gang mellem fonden og DTU.