Novo ét år fra milliardsalg af fedmemiddel

Hvis alt går, som det skal, forventer forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen at have Novos første fedmemiddel klar til salg i sidste kvartal 2014 i USA. Ifølge Krogsgaard har liraglutid blockbuster-potentiale.

Foto: Nils Meilvang. Novo Nordisks forkningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen.
Læs mere
Fold sammen

Novo Nordisk har i dag indsendt ansøgning til både de europæiske og de amerikanske lægemiddelmyndigheder om godkendelse til at markedsføre Bagsværd-virksomhedens første fedmemiddel, som indtil videre lyder det lidet mundrette navn liraglutid.

Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen siger til Berlingske, at han forventer at Novo Nordisk kan starte markedsføringen af liraglutid i USA i sidste kvartal af 2014 og i Europa i første kvartal af 2015. "Hvis alt går vel med godkendelsesproceduren, så er det tidsrammen," siger han.

Den forholdsvis korte behandlingstid hos myndighederne skyldes, at liraglutid allerede er godkendt til behandling af diabetes i en mindre dosis. "I USA er behandlingstiden ti måneder, så en gang i sidste kvartal næste år, hvis alt går, som vi håber," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Mads Krogsgaard Thomsen lover, at Novo Nordisk snarest offentliggør et mere populært navn på det nye lægemiddel, men indtil videre er det altså en hemmelighed, hvad Novos nye kommende milliardsællert skal hedde.

Liraglutide markedsføres ikke overfor den typiske dansker, som evig og altid kæmper med tre-fem overflødige kilo. Nej, liraglutide er målrettet mod svært overvægtige mennesker med body mass index på 35.

"Det vil sige, at der er tale om mænd, som vejer over 150 kg og kvinder, der vejer over 100 kg," siger Mads Krogsgaard Thomsen. "Det er mennesker, der er så fede, at de typisk pådrager sig forskellige sygdomme som sukkersyge eller søvnapnø, hvor de 30-40 gange i timen ikke trækker vejret og får iltmangel og hjertet tager skade, og levetiden bliver nedsat med ti-femten år."

Han vil ikke ud med noget konkret beløb for det forventede salg, men slår fast, at Novo Nordisk venter, at liraglutide har block buster potentiale, det vil sige, at forventningen er, at lægemidlet sælger for over en milliard dollars om året.

Mads Krogsgaard Thomsen er nærmest stakåndet og særdeles hurtigt snakkende i sin begejstring for liraglutide, og han lægger ikke skjul på, at holdningen i Novo Nordisk-ledelsen er, at liraglutide vil slå andre fedmemidler af banen.

"Det har været en kirkegård af fedmepræparater, som har været sendt på markedet, men som er trukket tilbage igen. Det skyldes, at fedmepræparaterne ikke har været naturlige fedmepræparater. Det har været noget ren og skær kemi, hvor forskere har været inde og lave lægemidler mod depression eller epilepsi, og så har de prøvet at se, om det virkede på fedme. Det vil sige, at det har været produkter med alle mulige bivirkninger," siger Mads Krogsgaard Thomsen.

"Jeg kan godt sige med hånden på hjertet, fordi vi kender vores data så godt: Liraglutide har ingen bivirkninger i hjernen og ingen bivirkninger i kredsløbet, og det er nok, fordi det er et naturligt hormon, som styrer vores appetit. Det betyder, at vi forskningsmæssigt står stærkere end andre. Fordi det er det stof, som kroppen selv bruger til at styre appetitten."

"Jeg vil vove at påstå, at der er et kæmpestort uopfyldt behov for effektiv vægtkontrol. Andre lægemidler mod fedme har enten ikke virket, eller også har det haft for mange bivirkninger. Så hvis vi nu er så dygtige, som vi tror vi er, og myndighederne og lægerne er enige med os om det, så er vores ambition fremover at kunne forebygge type 2 diabetes, og måden at gøre det på, er at styre folks overvægt. det er måden, man gør det på," siger Novo Nordisks forskningsdirektør.