Novo-ejer taber milliarder på britisk selskab: Den tidligere ledelse har fejlet

Novo Holdings – hovedaktionær i Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen - har slået sig på et milliardsats i et britisk medicoselskab. Novo-ejeren betalte for knap to år siden 8,7 milliarder kroner for 20 procent af ejerskabet i Convatec. Siden er det britiske selskabs værdi blevet halveret.

Under topchef Kasim Kutays ledelse har Novo Holdings foretaget en større milliardinvestering i et britisk selskab, som ser temmelig vingeskudt ud. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Det skulle være så godt, men nu er det faktisk skidt.

Da Novo Nordisks storaktionær, Novo Holdings, i marts 2017 kastede hele 8,7 milliarder kroner efter det britiske medicoselskab Convatec, kaldte frontmanden hos den stenrige Novo-ejer opkøbet for »meget attraktivt«.

Her knap to år senere må topchefen i Novo Holdings, Kasim Kutay, sande, at investeringen i Convatec på ingen måde er en vindersag.

Status er lige nu den, at Convatecs aktiekurs er blevet omtrent halveret, siden Novo Holdings meldte sig på banen som storaktionær. Novo-ejeren betalte i sin tid 260 pence pr. aktie. I dag koster en aktie i Convatec omkring 136 pence.

Det britiske selskab er et par gange blevet ramt af voldsomme nedture på børsen. Det skete senest i efteråret 2018, hvor Convatecs aktie på en enkelt dag i oktober dykkede med hele 33 procent i kølvandet af en dundrende nedjustering.

Samme dag forlod selskabets topchef, Paul Moraviec, sin stilling.

Netop den tidligere ledelse i Convatec får på puklen, når Kasim Kutay efter knap to år som storinvestor i det britiske selskab bliver bedt om at levere en form for foreløbig status på sin milliardinvestering.

»Den tidligere ledelse har underpræsteret. Der har været problemer med eksekveringen. Jeg er sikker på, at selskabet med den rigtige ledelse på den lange bane kommer et bedre sted hen, hvor vi som investorer bliver langt mere tilfredse,« siger Kasim Kutay.

Var det en fejl, at I puttede så mange penge i Convatec?

»Det vil tiden vise. Når du står med et tab i den her størrelsesorden, kan man spørge sig selv: Er der forhold, vi burde have vurderet anderledes? Ja, selvfølgelig er der det. Det gælder især i forhold til den tidligere ledelse. Vi er ikke tilfredse med den situation, vi står i, men jeg håber, at jeg kan fortælle dig en helt anden historie, når du spørger mig igen engang i fremtiden,« siger Kasim Kutay.

Convatec producerer, markedsfører og sælger produkter, der gør den britiske medico-virksomhed meget sammenlignelig med danske Coloplast.

Det britiske medicoselskab blev i 2008 solgt fra af den amerikanske medicinalgigant Bristol-Myers Squibb, der afhændede medico-virksomheden til Nordic Capital og Avista Capital Partners for et beløb på omkring 28 milliarder kroner. Dermed sikrede de to kapitalfonde med salget til Novo Holdings sikret sig et pænt milliardafkast på deres investering.

Trods den store og aktuelle nedtur er Kasim Kutay overbevist om, at Convatec med den rigtige ledelse vil være i stand til at rejse sig igen.

»Hvis du ser på markedet, er der ikke meget, der har ændret sig. Hvis du tager de fire segmenter, som selskabet opererer med, er væksten i gennemsnit fire til fem procent. Med den rigtige ledelse og eksekvering ser jeg ingen grund til, at selskabet ikke kan opnå vækstrater på det niveau,« siger Novo-direktøren.

Kasim Kutay kom til det daværende Novo A/S i efteråret 2016 med 25 års erfaring i investment banking inden for healthcare i bagagen. Han har gennem årene rådgivet flere selskaber i Novo-gruppen og har også tidligere hjulpet danske selskaber som William Demant og Lundbeck med at få opkøb i hus.

Novo Holdings offentliggjorde fredag morgen sit årsregnskab, hvor det fremgår, at selskabet i slutningen af 2017 rådede over aktiver for omkring 359 milliarder kroner. Med udgangen af 2018 var det tal dog skrumpet til omkring 331 milliarder.

Værdiskredet skyldes primært aktiekursfald i Novo-selskaberne. I løbet af 2018 faldt Novo Nordisk-aktien med næsten 11 procent, mens Novozymes-aktierne dykkede med knap 18 procent.

Novo Holdings sidder på hele 28 procent af aktiekapitalen i Novo Nordisk og er dermed det danske medicinalselskabs klart største aktionær.