Novo-ejer smider milliarder efter Coloplast-konkurrent

Novos pengetank, Novo A/S, investerer 8,7 milliarder kroner i en britisk virksomhed, der konkurrerer direkte med den danske medico-gigant Coloplast. Opkøbet i virksomheden ved navn Convatec betyder, at direktøren i Novo A/S, Kasim Kutay, træder ind i Convatecs bestyrelse.

Novo A/S med Kasim Kutay i spidsen har valgt at investere hele 8,7 milliarder kroner i den britiske medico-virksomhed Convatec, der konkurrerer direkte med danske Coloplast. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo A/S, der er hovedaktionær i både Novo Nordisk, Novozymes og Chr. Hansen, har tirsdag aften fundet en ny tung investering, som der bliver skudt milliarder efter. Med en samlet investering på omkring 8,7 milliarder kroner har Novo A/S sikret sig knap 20 procent af ejerskabet i medico-virksomheden Convatec. Det fremgår af en meddelelse fra Convatec.

Novo A/S med den nye direktør Kasim Kutay i spidsen sikrer sig med opkøbet en plads i Convatecs bestyrelse. Det er de to kapitalfonde Nordic Capital og Avista Capital Partners, der står bag salget af de 389,3 millioner aktier til Novo A/S.

Convatec blev i 2008 solgt fra af den amerikanske medicinalgigant Bristol-Myers Squibb, der afhændede medico-virksomheden til Nordic Capital og Avista Capital Partners for et beløb på omkring 28 milliarder kroner. Dermed har de to kapitalfonde med salget til Novo A/S sikret sig et pænt milliardafkast på deres investering.

For under en uge side varslede Kasim Kutay i et interview med Berlingske Business, at Novo-pengetanken var på udkig større såkaldte »fyrtårnsinvesteringer«.

»Vi kommer til at bruge flere kræfter på at finde en ny investering á la Christian Hansen. Vi kigger udelukkende efter investeringer i den størrelsesorden inden for life science-branchen,« sagde Kasim Kutay.

Novo-direktøren kalder opkøbet i Convatec for »meget attraktivt«.

»Convatec er en meget attraktiv investeringsmulighed på grund af potentialet i markedet for medicinske produkter og styrken i selskabets produktportefølje,« siger Kasim Kutay i en pressemeddelelse.

Convatec, der har hovedkvarter Storbritannien, råder over mere end 8.500 ansatte og driver forretning i mere end 100 lande. Selskabets aktier blev optaget under kategorien »Premium Listing« og blev sat i handlen på London Stock Exchange i oktober 2016 i en af de største børsintroduktioner inden for health care-sektoren i Europa.

På trods af børsnoteringens størrelse landede Convatecs notering dog i den lave ende af udbudsintervallet, der i første omgang lå på mellem 225 og 275 pence pr. aktie. Udbudskursen endte nemlig på 225 pence.

Novo A/S købte tirsdag den store portion aktier til en pris på 260 pence pr. aktie på en dag, hvor Convatecs aktiekurs lukkede i 267,4 pence. Dermed er det lykkedes for Novo-ejeren at få en mindre rabat klemt ud af de to sælgende kapitalfonde, hvis man ser på dagens lukkekurs.

Convatec producerer, markedsfører og sælger produkter, der gør den britiske medico-virksomhed meget sammenlignelig med danske Coloplast.