Novo-ejer kickstarter biotekdrøm med trecifret milliongave

Den hovedrige Novo Nordisk Fond sparker gang i en kæmpe satsning, der en gang for alle skal etablere flere succesfulde life science-virksomheder, skriver Finans.

Foto: Novo Nordisk Fonden Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det sker i første omgang med en bevilling på 392 mio. kr., der skal bruges til at etablere et nyt stort forskningscenter, BioInnovation Institute, i København.

Her vil de bedste forskere og iværksættere få hjælp til at udvikle og modne forskningsprojekter indtil det tidspunkt, hvor det er muligt at tiltrække finansiering på markedsmæssige vilkår.

»Vi ønsker at kunne markere Danmark som et stærk nordeuropæisk kraftcenter for modning af forskning inden for life science og iværksættervirksomheder, så investorer fra både ind- og udland vil se dansk life science som et attraktivt investeringsområde,« siger Sten Scheibye, formand for Novo Nordisk Fonden, til Finans.

De mange millioner, som Novo Nordisk Fonden væbner det nye initiativ med, vil få helt afgørende betydning, mener Sten Verland, seniorpartner i venturefonden Sunstone Capital.

En række lignende initiativer har tidligere være søsat med henblik på at få biotek- og medicoverdenens underskov til at blomstre, men med svingende succes.

»Mange har været meget velmenende, men alle har lidt under, at der ikke var så mange penge bagved. Det gør Novo Nordisk Fondens initiativ anderledes og mere rigtigt. Man når ikke så langt med gode intentioner og rådgivning, hvis der ikke er penge bagved,« siger Sten Verland.

Ledelsen af BioInnovation Institute ventes at være på plads inden for et par måneder, men selve initiativet skydes i gang ved årsskiftet.

Her etableres BioInnovation Institute på Copenhagen Bio Science Park (Cobis), der er placeret tæt på Panum Instituttet og Københavns Universitet, og ikke alt for langt væk fra Danmarks Tekniske Universitet.