Novo-direktør stopper: »Et godt tidspunkt for mig til at forlade virksomheden«

Jesper Brandgaard stopper efter 20 år hos Novo Nordisk. Ny direktør fundet i AstraZeneca.

Jesper Brandgaard forlader Novo Nordisk efter tyve år i medicinalvirksomheden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter tyve år hos Novo Nordisk stopper Jesper Brandgaard hos diabeteskæmpen i Bagsværd.

Selskabet meddeler, at det har udnævnt franske Ludovic Helfgott som ny chef for koncernens forretningsområde »Biofarma«, som Jesper Brandgaard til sidst var ansvarlig for.

Ludovic Helfgott kommer fra britisk-svenske AstraZeneca, hvor han senest har været direktør for virksomhedens globale aktiviteter indenfor hjerte-kar-, stofskifte- og nyresygdomme.

»Jeg er meget glad for at byde Ludovic Helfgott velkommen til Novo Nordisk og direktionen. Han kommer med stor erfaring med udvikling og lancering af behandlinger til mennesker med kroniske sygdomme og vil i sin nye rolle bidrage til at drive den fortsatte udvikling af vores Biopharm-forretning,« siger Novo Nordisk-topchef Lars Fruergaard Jørgensen i meddelelsen.

Jesper Brandgaard har ifølge selskabet »besluttet at trække sig tilbage efter en imponerende 20-årig karriere i Novo Nordisk«. Han fortsætter dog på posten frem til april, hvor Ludovic Helfgott tiltræder.

»Det har været et privilegium for mig at være en del af Novo Nordisks rejse gennem mine 20 år i virksomheden. Med stærke afløsere på plads indenfor Finance, Legal Affairs og Biopharm er april 2019 et godt tidspunkt for mig til at forlade virksomheden og i stedet forfølge en karriere i bestyrelsesregi,« lyder det fra Jesper Brandgaard.

Han kom til Novo Nordisk i 1999 og blev året efter forfremmet til den stilling, han bestred det meste af sin karriere, nemlig koncernfinansdirektør. I 2017 fik han udvidet sit ansvar til at omfatte biofarma-området, som i mange år havde været en mindre, men særdeles lukrativ del af Novo Nordisk.

Det var dog også et forretningsområde, der begyndte at byde på endog store udfordringer, i takt med at især schweiziske Roche begyndte at byde Novo Nordisk op til dans på bløderområdet med et potent lægemiddel.

Der er en større nedtur på vej for Novos mangeårige pengemaskine - blødermidlet Novoseven - der står til en salgstilbagegang på flere milliarder kroner over de kommende år. Ifølge den internationale investeringsbank J.P. Morgan vil Novos salg af Novoseven i 2021 falde til 3,7 milliarder kroner – et fald på næsten 60 procent fra i dag.

Efter 17 år som finansdirektør forlod Jesper Brandgaard i februar sin stilling og skulle i stedet have som hovedfokus at købe Novos mest lukrative forretningsben - den biofarmaceutiske division - til succes.

Novo Nordisk forsøgte i januar at købe det belgiske biotekselskab Ablynx for at få fingre i et attraktivt blødermiddel. Den manøvre slog dog fejl, da det danske medicinalselskab blev overhalet indenom af ærkerivalen Sanofi, der snuppede det belgiske selskab i en handel til omkring 30 milliarder kroner.

Derfor fik Jesper Brandgaard i februar en bunden opgave af bestyrelsen i Novo Nordisk: At købe op.

»Jeg vil gerne have, at vores pipeline inden for den biofarmaceutiske forretning bliver udvidet inden for de næste seks måneder,« sagde Jesper Brandgaard til Berlingske Business i februar.

Novo har dog endnu ikke foretaget det opkøb, som Jesper Brandgaard lagde op til.