Novo-chefer risikerer fængsel

Den svenske bestikkelsessag, hvor Novo Nordisk var lidt for gavmilde over for en række svenske læger, kan sende de ansvarlige i fængsel. Strafferammen for bestikkelse i Sverige er fængsel i op til to år.

I to år har Den svenske Statsadvokatur efterforsket sagen om bestikkelse – og forventer at have stykket en sag sammen til efteråret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Den svenske anklagemyndighed er fast besluttet på at gå hele vejen i bestikkelsessagen mod Novo Nordisk. De ansvarlige risikerer op til to års fængsel i sagen, som den svenske anklagemyndighed bruger til at sende et klart signal. Tiderne med smøring i medicinalbranchen er ovre i Sverige, lyder budskabet til læger og medicinalselskaber.

»I forholdet mellem medicinalselskaber og læger har der det seneste årti været en tradition for, at selskaberne har været meget gavmilde mod lægerne. Det er bestikkelse, hvis denne generøsitet skyldes, at selskaberne gerne vil påvirke lægerne til at skrive recepter ud for præcis det selskabs præperat,« siger den svenske statsadvokat Nils-Eric Schultz til Berlingske Business.

Sagen drejer sig om en tur til Sydafrika, som blev sponsoreret af Novo Nordisks svenske datterselskab. Med på rejsen var 150 læger og sygeplejersker, som blandt andet udskriver recepter på medicin fra den danske medicinalgigant.

Straf også til modtager
Formålet var at deltage i en international diabeteskongres, som i 2006 blev afholdt i Sydafrika. Men ifølge de svenske myndigheder indeholdt turen mere sjov og ballade end oplysning om diabetes.

Derfor har den særlige svenske anklagemyndighed »Riksenheten mod korruption« efterforsket sagen som bestikkelse, og de ansvarlige i Novo Nordisk’ svenske datterselskab risikerer nu at blive retsforfulgt.

»Både dem, der har udført og modtaget bestikkelsen, kan idømmes bøder og fængsel op til to år,« advarer Nils-Eric Schultz, der regner med en afklaring af sagen i efteråret.

Der er nemlig til trods for to års efterforskning ikke rejst nogle tiltaler i sagen. Det skyldes, at sagen rent juridisk ikke er så lige til. Der er ikke meget retspraksis på området, og derfor er det højst usikkert hvordan en dommer vil bedømme lovovertrædelsen.

Man kender kun til én lignende sag, hvor en række svenske læger fra Jönköbing havde ringet rundt til medicinalselskaber og leverandører af blandt andet proteser og »tigget« om støtte til en tur til Prag. I den sag blev to af lægerne dømt dagbøder, men sagens forløb er unægteligt noget anderledes end Novo Nordisk-sagen.

Ønsker retspraksis
»Sagen kommer til at skabe retspraksis på området i Sverige. Der har ikke tidligere været sat spørgsmålstegn ved om medicinalselskabernes gavmildhed kunne karakteriseres som bestikkelse. Det ønsker vi at gøre med denne sag,« siger Nils-Eric Schultz.

»Hvis nogen bliver dømt kommer det forhåbentlig til at få en fremtidig effekt i forhold til selskabernes generøsitet mod lægerne. Udfaldet af sagen vil således blive branchestyrende,« tilføjer den svenske statsadvokat.

Det er ikke første gang, at Sydafrika-turen har været undersøgt. I 2007 konkluderede den svenske Lægemiddelforenings eget etiske nævn, at turen havde karakter af »turist-rejse«. Foreningen rettede efterfølgende en hård kritik af Novo Nordisk.

Samtidig skulle Novo Nordisk betale en bøde på 80.000 svenske kroner, da medicinalkoncernen »havde handlet i strid med god opførsel inden for information om lægemidler«.

Novo Nordisk har selv kaldt sagen en »fejlfortolkning« af nye svenske regler for sponsorering af efteruddannelse for læger. Medicinalkoncernen afviser derudover at kommentere på detaljer i sagen med henvisning til, at den er under efterforskning.