Novo-chef: Milliard­satsning i England skal skabe job i Danmark

Vejen til et fremtidssikret Novo Nordisk går over eliteuniversitet i Oxford, hvor den danske diabetesgigant vil investere en milliard kroner i et forskningscenter.

»Vi gør det her, så vi kan sikre vores førerposition ind i ’30erne.« Forskningsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen ser samarbejdet med universitetet i Oxford som det, der skal sikre Novo Nordisk, når vi er forbi år 2030. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Novo Nordisk har de seneste måneder været hårdt ramt af priskrig på det amerikanske insulinmarked, men lussingen fra USA har ikke fået den danske diabeteskæmpe til at sætte milliardinvesteringer i udlandet på pause.

Novo virker heller ikke skræmt af det britiske farvel til EU, da medicinalselskabet fra Bagsværd vil investere en milliard kroner i et nyt forskningscenter ved det prestigefyldte University of Oxford i England.

Novo Nordisks mangeårige forskningsdirektør, Mads Krogsgaard Thomsen, beskriver investeringen i det verdensberømte engelske universitet som en offensiv satsning og en fremtidssikring af Novos forretning.

»Vi har lige nu en palette af produkter, som, vi mener, kan give os en førerposition de næste ti år. Her laver vi et samarbejde med tanke på tiden efter det næste årti. Det vil være en tidshorisont, hvor vi først vil se produkter på markedet i 2030 og fremefter. Vi gør det her, så vi kan sikre vores førerposition ind i ’30erne,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.
Jagten på de rå diamanter

Novo har indgået en aftale med University of Oxford, som indebærer, at forskere fra Novo og det britiske universitet i samarbejde skal udvikle nye lægemidler til behandling af diabetes.

Som et led i samarbejdet vil Novo investere en milliard kroner i et forskningscenter, som kommer til at beskæftige op mod 100 forskere fra Novo Nordisk.

Mads Krogsgaard Thomsen har i et interview med Berlingske Business tidligere fortalt, hvordan Novos vej til rigdom i virkeligheden er bygget af forskere på universiteterne, som har opdaget de rå diamanter, der senere er blevet fintslebet i Novo Nordisks maskinrum og omdannet til medicinske supersællerter.

Med Novos samarbejdsaftale med universitetet i Oxford får Mads Krogsgaard Thomsen adgang til nogle af verdens skarpeste forskerhjerner inden for universitetsverdenen.

»Novo Nordisk er ikke et firma, der finder nye mål for lægemiddelforskningen. Det er universiteter, der gør det. Alle de lægemidler, jeg næsten kan komme på, er med nogle få undtagelser rent idémæssigt kommet fra et universitet. Det er det samme, vi regner med vil ske her. Vores vision er, at det skal være en fødekanal i forskningen inden for type 2-diabetes de næste 20 år i Novo Nordisk,« siger han.

Global konkurrencekraft

Med sin position som forskningsdirektør i landets mest værdifulde børsselskab førte Mads Krogsgaard Thomsen an som en af de mest kritiske stemmer, da regeringen med finansloven for 2016 ville barbere bevillingerne til offentlig forskning ned med 1,4 milliard kr.

Novos forskningsdirektør antydede sågar, at regeringens milliardbeskæring af den offentlige forskning kunne få konsekvenser for Novo Nordisks fremtid i Danmark.

At Novo og Mads Krogsgaard Thomsen nu investerer en milliard kroner i forskning på et britisk universitet har dog intet med den debat at gøre, forklarer forskningsdirektøren.

Han forudser, at investeringen i Oxford med tiden vil skabe arbejdspladser i Danmark.

»Vi kan være med til at sikre de job, vi har i Danmark, ved at skaffe så mange lægemiddelkandidater som muligt, som vi senere kan udvikle her i landet. Det her kan være med til at sikre, at vi har en global konkurrencekraft, der også giver danske arbejdspladser på den lange bane,« siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Universitetet i Oxford er Storbritanniens ældste og er notorisk kendt for at udklække skarpe hjerner. Eliteuniversitetet har haft hele 27 britiske premierministre som studerende, mens også 50 nobelprismodtagere og over 100 OL-medaljevindere har haft deres gang på det prestigefyldte universitet.

University of Oxford er aktuelt rangeret som det bedste universitet i verden ifølge det anerkendte Times Higher Education World University Rankings.