Novo bakker op om brug af Tresiba med stort studie

Diabeteslæger fra store dele af verden blev mandag præsenteret for nogle af de fordele, som Novo Nordisk håber på vil sikre selskabets nyeste langtidsvirkende insulin, Tresiba, et solidt fodfæste i diabetesbehandlingen i de kommende år.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skete under en seance på den amerikanske diabetesforenings årsmøde i San Diego.

Der er tale om data fra det store hjerte-kar-studie, Devote, og selv om Novo Nordisk allerede præsenterede aktiemarkedet for de overordnede data fra studiet i november sidste år, er der ifølge analytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen alligevel tale om en vigtig begivenhed.

- Det er jo specialisterne, som er til stede i San Diego, der driver de markedsmæssige bevægelser for et middel inden for diabetes - især i starten af midlets leveår, siger Sydbank-analytikeren.

Begivenheden var også af diabetesforeningen på forhånd udpeget som én af årsmødets hovedbegivenheder.

Devote-studiet havde til formål at belyse de hjerte-kar-mæssige konsekvenser af behandling med Tresiba sammenlignet med verdens mest benyttede langtidsvirkende insulin, Lantus. Studiet, der er gennemført i 7637 type 2-diabetikere, viste, at Tresiba ikke øger risikoen for hjerte-kar-lidelser sammenlignet med Lantus.

Samtidig blev der målt på, hvor mange diabetikere, der fik tilfælde af hypoglykæmi, det vil sige for lavt blodsukker.

Hypoglykæmi frygtes af diabetikerne og kan give svimmelhed og hjertebanken og i alvorlige tilfælde føre til bevidstløshed og kramper. Derfor gør frygten for hypoglykæmi det også sværere at opnå god blodsukkerkontrol, da det kan være fristende at tage mindre insulin for at sikre sig mod et for lavt blodsukker.

Og på det punkt talte data i Tresibas favør. På linje med hvad Novo meddelte i november, opnåede diabetikere på Tresiba en væsentlig reduktion i forekomsten af alvorlig hypoglykæmi på 40 pct. sammenlignet med Lantus. Reduktionen i alvorlig natlig hypoglykæmi var på 53 pct.

- Risikoen for hjerte-kar-sygdom og hypoglykæmi er en vigtig problemstilling for mennesker med type 2-diabetes, og resultaterne fra Devote styrker den stadig mere omfattende dokumentation, som vil spille en vigtig rolle for valget af behandling, siger dr. Bernard Zinman fra Lunenfeld-Tanenbaum Research Institute, Mount Sinai Hospital, Toronto, Canada, og medlem af styregruppen for Devote ifølge en pressemeddelelse fra Novo.

Novo Nordisk ansøgte i maj i år den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om lov til at inkludere Devote-data på indlægssedlen for Tresiba med data fra Devote som supplerer de såkaldte Switch-studier, der også viste færre tilfælde af hypoglykæmi med Tresiba end med Lantus.

- Ud over at årsmødet er et stort udstillingsvindue for Novo Nordisk og Tresiba, er det min vurdering, at Novo Nordisk med de stærke data i Devote for episoder med for lavt blodsukker for Tresiba i forhold til Lantus sammen med Switch-studierne har skabt det bedste fundament for at få data fra de tre studier på Tresibas indlægsseddel, siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer:

- Hvis Novo Nordisk får dataene på indlægsseddel ser jeg det som en stor konkurrencemæssig fordel i kampen om markedet for langtidsvirkende insulin.

NOVO TABER MARKEDSANDELE

Salget af Tresiba steg i første kvartal med 166 pct. til 1491 mio. kr. I USA voksede salget med 367 pct. i lokal valuta til 964 mio. kr. En del af fremgangen sker dog på bekostning af Novos anden langtidsvirkende insulinanalog, Levimir, hvis amerikanske salg bakkede med 15 pct. til 2781 mio. kr.

Målt på andelen af nye recepter - det vil sige volumen og ikke værdi - er de to Novo-midlers markedsandel dog faldet til lige over 29 pct. fra lige over 30 pct. i begyndelsen af året, viser recepttal fra Symphony Health.

Det er især Eli Lilly og Boehringer Ingelheims Lantus-efterligning, kaldet Basaglar, der vinder frem. Midlet står på omkring 7,5 pct. af de nye recepter på langtidsvirkende insulin i USA. Lantus' markedsandel er faldet til omkring 55 pct. fra cirka 59 pct. i starten af 2017.