Novo anklages for patentmisbrug i USA

Novo Nordisk bliver nu anklaget for konkurrenceforvridning i USA. Ifølge anklagerne har det danske medicinalselskab holdt billig kopimedicin ude af markedet.

Novo Nordisk anklages for at holde kopiproducenter ude af det amerikanske marked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novo Nordisk har på ulovlig vis holdt priserne på sine diabetes-midler kunstigt højt oppe på det amerikanske marked.

Sådan lyder anklagerne fra medicinindkøbere i USA, der nu genoptager en tidligere sag om konkurrenceforvridning mod det danske medicinselskab. Det skriver Børsen.

Anklagerne drejer sig om diabetespillen Prandin - også kaldet repaglinide - som Novo Nordisk havde patent på i USA indtil 2009.

Ifølge American Sales Company og Rochester Drug Co-Operative, der forhandler medicin i USA, så har Novo Nordisk efter patentudløbet holdt priserne på Prandin oppe ved at misbruge amerikansk patentlovgivning.

Anklager Novo for svigagtige patentansøgninger

Novo Nordisk har ifølge anklagerne sendt svigagtige patentansøgninger til de Amerikanske Sundhedsmyndigheder, FED på nye anvendelser af Prandin - alene med det formål at gøre det sværere for kopiproducenterne at få godkendelse til at markedsproducere en Prandin-kopi.

Ifølge medicinindkøberne har det været med til at presse priserne på diabetesmedicin op på det amerikanske marked.

»Var det ikke for Novo Nordisks ulovlige opførsel, ville selskabets generiske konkurrenter have modtaget godkendelse til at markedsføre kopier fra d. 15. marts 2009, der ville føre til, at prisen på repaglinide ville falde væsentligt,« lyder det ifølge Børsen i søgsmålet.

Novo tabte sag i denne uge

Stridighederne mellem Novo Nordisk og de to medicinindkøbere er flere år gammel. Men Novo Nordisks sag mod American Sales Company og Rochester Drug Co-Operative kan være blevet svækket af, at det danske selskab i denne uge tabte en patentsag ved den føderale appeldomstol i Washington vedrørende Prandin-pillen. 


Novo Nordisk fik dog medhold i dele af sagen, blandt andet at selskabet ikke har handlet forkert, da det ansøgte om patentet.

Og derfor mener juridisk chef hos Novo Nordisk, Ole Ramsby, at chancerne for at vinde sagen mod American Sales Company og Rochester Drug Co-Operative er gode.

»På nuværende tidspunkt er det usikkert, hvad det videre forløb af anti-trust sagerne bliver, men Novo Nordisk står nu bedre end vi gjorde, efter distriktsdomstolens afgørelse, som fandt, at patentet var ugyldigt, og at vi havde udvist "inequitable conduct",« siger Ole Ramsby til Børsen.

Anklagerne kommer efter, at et andet af landets medicinalgiganter Lundbeck netop i denne uge fik en bøde på 700 millioner kroner af EU Kommissionen i en lignende sag.