Novo-analytikere spår forskellige kursudfald på rygter om spareplan

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er delte meninger i analytikerkorpset, i forhold til hvad der skal ske med Novo-aktien fredag, efter at Børsen på baggrund af viden fra unavngivne kilder kan fortælle om snarlige fyringer hos medicinalgiganten.

Foruden muligheden for op mod 3000 afskedigelser fortæller de unavngivne kilder til Børsen, at Novo også overvejer at droppe de langsigtede finansielle målsætninger, fordi det er blevet sværere at forudsige selskabets omsætning og indtjening. I øjeblikket har Novo et mål om at øge driftsindtjeningen med i gennemsnit 5 pct. om året.

I Sydbank vurderer senioranalytiker Søren Løntoft Hansen, at historien ikke kommer til at have den store kurseffekt, i og med at investorerne gik og ventede på en reaktion fra Novo-ledelsen til de øjeblikkelige udfordringer på det amerikanske marked, hvor det danske selskab sammen med konkurrenterne inden for diabetesbehandling kæmper med faldende priser.

»I forbindelse med regnskabet for første kvartal blev der lagt op til, at der skulle ske et eller andet. Nu ser det så ud som om, at man reagerer, og det er jo egentlig positivt.«

»På den anden side kan det måske også godt give anledning til bekymring blandt nogle investorer, at man måske vil droppe de langsigtede finansielle målsætninger,« siger Søren Løntoft Hansen.

LANGSIGTEDE MÅL BURDE KUNNE INDFRIES

Ifølge analytikeren kommer det som en større overraskelse, at Novo måske overvejer at droppe de langsigtede finansielle målsætninger, end det gør, at der potentielt kan blive sagt farvel til nogle tusinde medarbejdere for at reducere omkostningerne.

Også Michael Friis Jørgensen, chefaktienanalytiker i Alm. Brand Markets, er overrasket over muligheden for et farvel til de langsigtede finansielle målsætninger. Men det hænger primært sammen med, at de ifølge ham ikke burde være vanskelige at indfri for Novo-ledelsen.

»Jeg vil ikke helt kunne forstå, hvis man dropper de nuværende langsigtede finansielle målsætninger, for selv om de ikke er relativt nemme at opnå, så skulle det have været muligt at indfri dem uden at lave noget super drastisk.«

»Men det kan godt være, at de anerkender det, der allerede ligger i aktiemarkedet, om at der er enorm usikkerhed forbundet med prisstrukturen på det amerikanske marked, og at der kan komme nogle stor omvæltninger der, som gør, at man ikke vil hænges op på nogle langsigtede målsætninger. Og det kan da godt blive opfattet lidt negativt,« siger Michael Friis Jørgensen.

SPAREØVELSE VAR KENDT

I forhold til de mulige afskedigelser deler Michael Friis Jørgensen vurderingen hos Søren Løntoft Hansen, om at det er noget, som før har været diskuteret, og at historien derfor ikke bør komme som en overraskelse.

Men at se Novo-ledelsen reagere på konkurrencesituationen og tilpasse sine omkostninger kan uanset ende med at falde i god jord hos investorerne.

»Jeg tror godt, at det kan få aktien løftet en lillebitte smule fra morgenstunden. Men det bliver ikke voldsomt, da det som sagt har været diskuteret før i markedet,«

»Det er vigtigt at understrege, at det her ikke er skåret i granit. Det kan være et af de forslag, som ledelsen kigger på sammen med bestyrelsen for at modsvare den usikkerhed, der er omkring det amerikanske marked. Det her forslag er formentlig bare en del af det katalog, der skal diskuteres med bestyrelsen,« lyder det fra Michael Friis Jørgensen.

Børsen har forgæves prøvet at få en kommentar til historien fra Lars Fruergaard Jørgensen, administrerende direktør i Novo.

Han fortalte dog i maj, at selskabet ser på, hvordan prispresset i USA kan udlignes gennem enten et øget salg eller via besparelser. Ved udgangen af marts havde Novo Nordisk 42.700 på lønningslisten.

/ritzau/FINANS