Novo-aktionærer må bide negle i 2017: Novo ser risiko for nedtur

Novo Nordisk havde fuldt fart på indtjeningen i 2016, men ser risiko for, at 2017 bliver svagere end ventet. Novo skubber nemlig sine forventninger til det indeværende år en tand nedad, hvilket betyder, at væksten i både salg og omsætning i lokal valuta risikerer at blive negativ.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Novos aktionærer går et udfordrende 2017 i møde. Trods fuld fart på indtjeningen i 2016 må Novo i sit årsregnskab torsdag nedjustere forventningerne til det indeværende år. Den danske medicinalkoncern ser risiko for fald i både omsætning og indtjening målt i lokal valuta. Dog hæver Novo Nordisk forventningen til det samlede resultat målt i danske kroner, fordi Novo satser på at få medvind på valutamarkederne.

Dermed er der nu risiko for, at Novo Nordisks salgsvækst for første gang i mange år udvikler sig negativt. Det er stadig en heftig priskrig på det amerikanske insulinmarked, der lægger et alvorligt pres på selskabets vækstkurver.

Helt konkret forventer Novo nu en salgsvækst på minus 1 pct. til plus 4 pct., mens stigningen i resultatet af primær drift ventes at lande i intervallet minus 2 pct. til plus 3 pct.

I sit seneste regnskab fremlagde Novo en række umiddelbare forventninger til 2017, der lød på en lav encifret vækst i salget og en flad til lav encifret vækst i driftsresultatet i både lokal valuta og i danske kroner.

Novo Nordisk har i forvejen haft en lidt skæv indledning på året, da Novo de seneste uger er blevet ramt af en række sagsanlæg fra USA, som for Novo lander på ryggen af et hårdt 2016, hvor en omfattende priskrig på det amerikanske insulinmarked skar næsten 40 pct. af selskabets markedsværdi.

Langt inde i 2016 fastholdt daværende Novo-topchef Lars Rebien Sørensen, at prisudviklingen på det altafgørende amerikanske marked ikke for alvor ville presse Novo Nordisk. Da Novos halvårsregnskab så landede i august 2016, stod det klart, at Novo Nordisk var blevet presset til at give langt større rabatter i USA, end selskabet og ikke mindst markedet havde forestillet sig.

Allerede i november 2015 advarede det store amerikanske finanshus Jefferies ellers om, at Novo ville løbe ind i en prisøretæve i USA. Helt konkret valgte Jefferies på den baggrund at skrælle mere end 11 mia. kr. af sine forventninger til Novos omsætning i 2020.

Få måneder efter det skuffende halvårsregnskab i august opgav Novo i slutningen af oktober sit langsigtede vækstmål. Det fik endnu en gang selskabets aktie til at styrtdykke.

Siden har Novo-toppen gentagne gange forklaret, at det danske selskab forud for vigtige forhandlinger med de magtfulde amerikanske medicinindkøbere ikke ønskede at signalere, at priserne kunne trykkes ned.