Novartis får nyt kræftmiddel godkendt i USA

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag godkendte de amerikanske sundhedsmyndigheder, Food and Drug Administration, et nyt lægemiddel til behandling af leukæmi. Det er selskabet Novartis, der står bag midlet Kymriah, som bliver det første af sin slags.

Det skriver New York Times.

Den nye behandling modificerer kroppens celler til at angribe kræftsygdommen. Det gør patientens immunsystem i stand til selv at ødelægge kræftcellerne, hvilket er et gennembrud inden for kræftbehandling.

- Før var det usandsynligt, at denne type behandling nogensinde ville blive godkendt og sendt på markedet. Det er første gang, at genterapi bliver godkendt i USA, og jeg tror, at det vil ændre kræftforskningen for evigt, siger Carl June, forsker ved University of Pennsylvania, til New York Times.

Kevin J. Curran, onkolog ved Memorial Sloan Kettering Cancer Center, forventer, at den nye type medicin på sigt kan bruges til at behandle andre former for kræft.

Selv om den nye medicin kan helbrede mange, er det ikke alle, der har råd til den. Kymriah er en af de dyreste behandlinger, der nogensinde er sendt på markedet, og vil koste 475.000 dollar per patient.

Behandlingen er dog stadig billigere end knoglemarvstransplantationer, der kan koste op mod 800.000 dollar.