Norwegians svenskertrussel hjalp

Det norske justitsdepartement vil alligevel gerne mødes med Norwegian, efter flyselskabet torsdag truede med at flytte til Sverige for at spare penge på flyindkøb.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Det norske flyselskab Norwegian kan vinke farvel til besparelser i forbindelse med flykøb i omegnen af 60 mio. norske kroner (knap 50 mio. danske kroner), hvis Norge fortsat vælger ikke at følge den såkaldte Cape Town-konvention, som EU er i gang med at implementere.

Det fik torsdag Norwegian-topchef Bjørn Kjos til at true med at flytte selskabet til Sverige for at få besparelserne. Truslen har fået det norske justitsdepartement til alligevel at ville mødes med selskabet, selvom det ifølge den norske avis Finansavisen i første omgang havde takket nej til invitationen fra Norwegian om at diskutere en lovændring.

”Vi skal have et møde med Bjørn Kjos og Norwegian. Det skal være i løbet af denne eller næste uge, før vi tager på ferie”, siger politisk rådgiver Kjetil Mjøsund.

Selvom de to parter skal diskutere konventionen, der kan skabe bedre lånevilkår ved indkøb af fly, vil Kjetil Mjøsund ikke udstede nogle garantier.

”Vi kan tidligst drage konklusioner efter et eventuelt møde. Vi tager indspillene fra Norwegian alvorligt. Vi ser Kjos’ pointer”, siger Kjetil Mjøsund.

Branchens behov
Cape Town-konventionen har som mål at reducere kreditorernes risiko ved optag til lån af køb af løsøre, inklusiv fly. Men da Norge ikke følger konventionen vil Norwegian, som skal optage lånet til sine 42 nye fly hos amerikanske EX-Im Bank betale en garantiprovision på 0,55 procent af lånebeløbet.

NHO Luftfart, den norske luftfartorganisation, har også givet udtryk for, at de vil deltage i mødet.

Torbjørn Lothe fra organisationen siger, at det er ”en forudsætning” for branchen, at tilpasningen også bliver vedtaget i Norge.