Norwegians discountbilletter til USA under pres: Lige netop den flytype kan selskabet ikke undvære

Her er det vigtigste, du skal vide, før dagen begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Et af Noerweians grounded Boeing 737 MAX 8 fly i lufthavnen ved Helsinki i Finland. Flyene er et vigtig element i strategien om at have mange billige flyruter over Atlanterhavet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HEIKKI SAUKKOMAA

Godmorgen

Vi er halvvejs gennem ugen og hermed et overblik over hvad der rører sig ude i verden af erhvervsnyheder.

1
Nyt dyk i salget af københavnske ejerlejligheder

Ejerlejligheder i København sælger ikke længere som varmt brød, og i årets første to måneder skiftede markant færre nøgler ejermand, end vi har set de seneste mange år. Faktisk skal vi helt tilbage til 2013 for at finde et lavere niveau for handler i København i januar og februar, viser nye handelstal fra Boligsiden.dk.

Dengang blev der solgt sammenlagt 614 ejerlejligheder, mens der i januar og februar 2019 blev solgt 951 lejligheder i hovedstaden. I forhold til samme periode i 2018 er det et fald på mere end 25 procent, skriver Boligsiden.dk i en pressemeddelelse.

»Lånestramningerne blev primært målrettet de større byer. København, der oplevede de største prisstigninger, er blevet særligt hårdt ramt, hvorimod resten af landet ikke er påvirket i samme grad,« påpeger Birgit Daetz, kommunikationsdirektør for Boligsiden.dk.

Læs hele artiklen her.

2
Norwegians billige flyruter til USA under pres

I sidste uge blev 18 af Norwegians fly af typen Boeing 737 MAX 8 ramt af flyveforbud. Det skete i kølvandet på Ethiopian Airlines-styrtet ud for Nairobi i søndags, der dræbte alle 157 mennesker ombord.

For Norwegian gør det ekstra ondt, at det var lige netop den flytype, som ikke længere må lette fra jorden. For ifølge Bloomberg er den en helt essentiel del af Norwegians offensive strategi om at tilbyde billige flybilletter til blandt USA. Norwegian var blandt de første flyselskaber i verden, der tog dette smalle fly i brug til langdistanceruter for at udnytte den brændstofsbesparelse, som de fly giver. Netop derfor kunne Norwegian gøre de ellers traditionelt dyre ruter til discountpriser.

Groundingen af Boeing 737 MAX 8 koster ifølge Ole Martin Westergaard fra DNB banken i Oslo op til 15 millioner norske kroner om dagen.

Timingen er skidt for Norwegian. For hele økonomien i selskabet har balanceret på et knivsæg det seneste år.

Selskabet slæber under vingerne rundt på en enorm gældspukkel og har set aktiekursen næsten halveret siden nytår. Samtidig har det norske flyselskab for nylig måttet hente ekstra kapital hos en række norske rigmænd for at holde sig flyvende.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
1.600 hvidvaskalarmer på et år i dansk andelskasse

Hos banken Københavns Andelskasse udløste 183 udlandskunder på et år 1.645 hvidvaskalarmer. Alarmerne slog ud ved mistænkelige overførsler.

Alligevel blev ingen af de udenlandske bankkunder opsagt. Det skriver Dagbladet Børsen ifølge Ritzau.

Avisen beretter, at kunderne kommer fra 31 lande, hvoraf flere er kendte skattely eller lignende.

Graham Barrow er britisk konsulent og har rådgivet flere internationale banker om bekæmpelse af hvidvask. Han har kigget på listen over andelskassens udlandskunder, og den vækker bekymring.

»Det ligner, at en gruppe personer bevidst har udvalgt banken til at indgå i en slags hvidvaskoperation,« siger han.

Læs artiklen her (betallingsside)

4
Ecco sætter ny regnskabsrekord

Den danske skoproducent Ecco leverede i aftes den største omsætning og det største overskud i selskabets 55-årige historie.

Nettoomsætningen voksede knap tre pct. til 9,8 mia. kr. i 2018 sammenlignet med 2017, mens resultatet før skat landede på 1,5 mia. kr. Det er ni pct. mere end året før.

»Vi er rigtig stolte af at levere et så godt resultat, ikke mindst taget i betragtning af, at vi er i en branche, der er i en markant forandring,« siger Eccos adm. direktør, Steen Borgholm.

En stor del af væksten skyldes succes med at lancere nyt, innovativt fodtøj, men også at virksomheden har fået bedre fod på det nordamerikanske marked efter et knap så succefuldt 2017. Markedsvæksten i Nordamerika var i 2018 på samlet 13 pct., især trukket af en kraftig vækst i e-handel, men Eccos egne butikker bidrog også til væksten.

Læs hele historien her.

Det holder analytikerne øje med i dag:

Investeringsøkonom i Nordnet, Per Hansen, vil i dag holde øje ekstra godt øje med følgende tre ting.

  • Dagens vigtigste begivenhed, hvis man spørger investorerne, er konklusionen på det ordinære to dage langt møde i den amerikanske centralbank, FED. Der kommer ingen renteændring, men FED kan løfte sløret for hvordan de ser »rentevejen« de kommende måneder.
  • Der er ikke kommet nogen handelsaftale mellem USA-Kina endnu, men udmeldingen er at den gerne skal være på plads i slutningen af april. Der har angiveligt være kurrer på tråden, som det er sædvanen, men mon ikke det først og fremmest er en del af noget handelsteknisk. I næste uge rejser en amerikansk delegation til Kina og senere komme kineserne på genvisit i USA. Investorerne tror på en aftale.
  • De danske aktier nærmer sig en årsstigning på 15 pct., når man udelukkende betragter C25-selskaberne. De danske aktier har endnu engang vist sig fra den gode side. Potentialet for den resterende del af året må nu vurderes til at være meget moderat. Ikke kun i Danmark, men for aktierne globalt.

Markederne lige nu

De asiatiske markeder ligger primært lavere onsdag morgen, efter at blandede signaler om udviklingen i handelskonflikten mellem USA og Kina tirsdag lagde en dæmper på udviklingen på Wall Street.

Nikkei 225 +0,0
Topix +0,0
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite -1,0
China CSI 300 -0,9
Taiwan Taiex +0,3
Sydkoreas Kospi -0,9
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI -0,7
Sydney ASX 200 -0,3