Norwegians chokmelding var planlagt i god tid

Selvom Norwegian kun gav piloterne en times frist før de pludselig flyttede dem til tre nye selskaber, har øvelsen faktisk været planlagt i ugevis. Det nye danske selskab blev oprettet allerede 20. februar.

Norwegian med Bjørn Kjos i spidsen har tilsyneladende planlagt at fordele de skandinaviske piloter i tre forskellige selskaber længe inden strejken gik i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Det kom som et chok torsdag, da Norwegian flyttede de skandinaviske piloter til tre nye selskaber, som følge af den flere dage lange strejke.

Men faktisk har øvelsen været planlagt længe inden, piloterne nedlagde arbejdet.

Det dokumenteres af oplysninger i det danske CVR-register, hvor det danske selskab er registreret allerede den 20. februar - altså seks dage før, de første piloter indstillede flyvningerne og 11 dage før meddelelsen om overflytningen til de tre nye selskaber.

Hos Norwegian bekræfter kommunikationsrådgiver Daniel Pilpel Kirchhoff, at det danske selskab ikke er så nyt som først antaget.

»Jeg kan bekræfte, at vi har oprettet selskabet på det tidspunkt. Jeg er også orienteret om, at Parat har været velvidende om dette siden januar,« skriver han i en mail.

Norwegian gjode det ellers klart torsdag, at overflytningen til de tre nye selskaber i hhv. Danmark, Norge og Sverige var en reaktion på strejken.

Omkring klokken 14 torsdag gav selskabet piloterne en frist på en time til at gå i arbejde. Det blev ikke gjort klart, hvad konsekvensen ellers ville være, men kort efter klokken femten gik Norwegian-aktien i børspause fulgt af nyheden om de tre nye datterselskaber.

I CVR-registret har det danske selskab det officielle navn Pilot Services Denmark ApS og adresse på Lufthavnsboulevarden 6 i Kastrup. Det er registreret den 20. februar 2015 og vedtægterne er ændret den 3. marts - altså i tirsdags.

I meddelelsen om overflytningen til de tre nye selskaber torsdag, skrev Norwegian:

»Norwegians klare mål er, at alle piloter skal have job i et Norwegian-selskab i fremtiden. Den igangværende strejke sætter alles arbejdspladser i fare, og denne alvorlige situation skal piloterne selv kunne påvirke udfaldet af. Etableringen af de nye selskaber Scandinavian Pilot Service Norway, Scandinavian Pilot Service Denmark og Scandinavian Pilot Service Sweden er et forsøg på at give piloterne i hvert enkelt land mulighed for selv at påvirke deres fremtid.«

LÆS MERE