Norwegian ville plante træer for klimaet – men pludselig var formålet ændret

Nordens største flyselskab skulle »plante for planeten«. I dag nedtoner Norwegian selv de nye træers betydning for klimaet samt formålet med initiativet.

Norwegian lovede at plante træer for klimaet. Nu runger dette løfte en smule hult. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joel Saget/AFP/Ritzau Scanpix

I 2017 satte Norwegian sig for at blive et af de første flyselskaber i verden til at plante træer flere steder på hele kloden for at styrke indsatsen for at gøre luftfart mere klimavenlig.

Ambitionerne var høje, og Nordens største flyselskab begyndte at plante træer under sloganet »Plant for planeten« i den engelske by Oxford.

»Med træplantning styrker vi igen indsatsen for at gøre luftfarten mere klimavenlig,« lød det dengang fra Norwegian. I dag runger denne udtalelse måske lidt hult.

De første træer ved Oxford blev plantet for rullende kamera i efteråret 2017. Begivenheden blev nemlig foreviget i en PR-film, som indtil i sidste uge lå på Norwegians hjemmeside. Det skriver DR.

Norwegian sendte pressemeddelelser ud om begivenheden i et stort antal lande. I pressematerialet skrev flyselskabet blandt andet:

»Træplantning er et effektivt middel til bekæmpelse af klimaændringer, da disse er et naturligt middel i kampen mod CO2 i atmosfæren. Ved at involvere sig i denne sag engagerer Norwegian sig i at kompensere for en del af CO2-udledningen fra sine fly.«

Men som tiden skred frem, var hovedformålet pludselig ikke at gøre luftfarten mere klimavenlig. Norwegian ville plante træer for personalets skyld, lød det fra Norwegians danske kommunikationschef, Andreas Hjørnholm.

»Det her projekt er tænkt som en gestus, hvor vi planter nogle træer sammen med vores medarbejdere. For at vise vores medarbejdere og for at vise omverdenen, at vi som flyselskab tager det her meget alvorligt,« siger han til DR og fastholder, at selskabets træplantning gør en forskel for klimaet.

Ikke til megen hjælp

Ændringerne af formålet med initiativet kommer efter, at eksperter har udtalt, at der på trods af de gode intentioner ikke er megen klimahjælp at hente.

Norwegian har i dag plantet 22.000 træer, hvoraf halvdelen af dem er visnet.

Ifølge seniorrådgiver ved det Økologiske Råd Kåre Press-Kristensen ændrer de norske træer ikke meget på luftfartens klimabelastning.

»22.000 træer svarer til om året at kompensere for udledningen fra 300 passagerer i blot én tur-retur til New York,« siger han til DR.

37 millioner mennesker fløj med Norwegian i 2018. Derfor skal der ifølge Kåre Press-Kristensen plantes en del flere træer, før det for alvor kan mærkes.

Han bliver bakket op af Global Climate Institute, der er det konsulentfirma, som har haft ansvaret for plantningen af træerne.

»Du kan ikke på nogen måde blande CO2-kompensation og kampen mod global opvarmning ind i disse projekter,« skriver direktør i firmaet Morten Jensen i en e-mail til DR.

Derudover fastslår Morten Jensen, at det vil være »decideret misvisende og forkert« at gøre det.

Norwegian lovede at plante 7.000 træer i Europa samt »titusinder af træer over hele verden« inden udgangen af 2017. Andreas Hjørnholm erkender til DR, at målet ikke er nået.