Norwegian må ikke ansætte thailændere

Den norske regering har afvist at ændre i udlændingeloven, så Norwegian kan ansætte asiatisk personale på sine langdistanceruter.

Norwegian har fået nej til sit ønske om at ansætte asiatisk personale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fixion/AIRBUS HANDOUT

De norske politikere har stukket en kæp i hjulet på Norwegians fremtidsplaner.

Regeringen afviste nemlig i går flyselskabets ønske om at få ændret i den norske udlændingelovs bestemmelser og på den måde gøre det muligt for selskabet at ansætte asiatisk personale på sine langdistanceruter. Det skriver netavisen check-in.dk i dag.

Afgørelsen er en bet for Norwegian, der ellers havde planer om at bruge asiatisk personale allerede fra 30 maj, når der efter planen er premiere på selskabets langdistanceflyvninger. Det krævede dog en lovændring at få lov til at benytte ikke-europæisk personale, og det har regeringen altså nu afvist.

"Regeringen vil sikre arbejdstagernes vilkår og forhindre social dumping. Vi ønsker ikke at Norge skal være på forkant med noget som kan indebære, at norske løn- og arbejdsvilkår sættes på spil," siger arbejdsminister Anniken Huitfeldt i en pressemeddelelse ifølge check-in.dk

Efter udmeldingen fra den norske regering i går faldt Norwegians aktie med 3,3 procent, den ser dog ud til at stige en anelse i dag.

Truer med at rykke til Sverige

Norwegian har i flere omgang truet med at udflage langdistanceflåden til Sverige, hvis den norske regering ikke ville efterkomme ønsket om at ændre i lovgivningen. De trusler har selskabet nu gentaget

Den norske regering anerkender dog også, at der er behov for at se nærmere på de vanskelige konkurrencevilkår i den internationale flybranche. Og Transportminister Marit Arnstand vil derfor nu sætte en større undersøgelse i gang.

"Regeringen er optaget af at have et konkurrencedygtigt luftfartshverv for såvel indenrigs- som udenrigsflyvninger. Vi oplever, at luftfarten er inde i en udvikling med stærk konkurrence, og der er derfor behov for en grundig gennemgang af problemstillinger omkring udlændingelovgivningen," siger den norske transportminister ifølge check-in.

Dansk transportminister mødte flybranche igår

Også herhjemme har regeringen fokus på de vanskelige vilkår. I går mødtes transportminister Henrik Dam Kristensen med repræsentanter fra Rådet for Dansk Luftfart, hvor blandt andet social dumping og de seneste afsløringer om, at Ryanair har gunstige skattebetingelser var på bordet.

Norwegian har allerede etableret en afdeling i Thailand, der også skal danne base for de kommende Boeing 787 Dreamliner fly, som Norwegian har bestilt. De fly er i øvrigt blevet groundet pga. tekniske problemer både i USA, Europa og flere asiatiske lande i dag.