Norwegian kan ødelægge ferien

Intet samarbejde med andre selskaber kan betyde, at flyselskabet Norwegian har svært ved at hjælpe passagerer videre, hvis der sker forsinkelser eller aflysninger.

Foto: Rune Feldt Rasmussen

Bliver flyet mod USA eller Thailand aflyst, kan du risikere, at ferien bliver betragteligt kortere, hvis du har booket billetterne hos lavprisselskabet Norwegian. Ifølge borsen.dk er selskabet nemlig ikke særlig godt rustet til at få passagerer, der strander efter forsinkelser eller aflysninger, videre, fordi det ikke har nogen samarbejdspartnere, og fordi flyreserven er for lille.

Risikoen skal flyrejsende huske på, når de vælger en rejse med Norwegian, lyder det fra Danmarks Rejsebureau Forening og en af Danmarks førende luftfartseksperter over for borsen.dk.

»Norwegian har ikke de samme muligheder for at ombooke deres passagerer som de selskaber, der har faste samarbejdspartnere. De er derfor mere skrøbelige, da de må købe sig ind hos andre, og det er ikke sikkert, at andre selskaber kan byde sig til, og så kan passagererne komme til at vente længe,« siger Ole Kirchert Christensen, der er luftfartsekspert og redaktør på Check-in.dk.

Samme advarsel kommer fra Lars Thykier, der er administrerende direktør i Danmarks Rejsebureau Forening.

»Det er altid nemmere at få hjælp af sine venner i nødsituationer, men da Norwegian ikke har samarbejdsaftaler, har de ingen nære venner, der kan træde til,« siger han til borsen.dk.

Samarbejdsaftaler og alliancer er udbredt blandt andre europæiske selskaber, og derfor kan de dække ind for hinanden og ombooke, hvis det bliver nødvendigt.

Det er dog ikke Norwegians eneste problem, påpeger Ole Kirchert Christensen. Også de få fly - bare to - til oversøiske operationer er et for spinkelt grundlag, mener han.

»Der skal være reservefly at sætte ind, hvis et fly kommer ud af drift. Rejser man med et stort selskab som Lufthansa – der jo har mange afgange og et omfattende rutenet – så er der langt større muligheder for at blive ombooket hurtigt,« siger han til borsen.dk.

Dog kommer ifølge planen flere langdistancefly fra Norwegian. Allerede i slutningen af november kommer der ét mere, og yderligere fire ekstra vil være klar næste år.