Norwegian forventer fortsat aflysninger torsdag

Piloterne og flyselskabet Norwegian er ikke kommet hinanden nærmere onsdag. Derfor forventer selskabet, at 35.000 passagerer igen torsdag vil blive berørt af aflysninger og forsinkelser.

Piloter fra Norwegian holder møde på Air Pub i Kastrup i København, onsdag den 4. marts 2015, hvor de skal diskutere den igangværende strejke hos Norwegian. (Foto: Claus Bech/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Onsdag oplevede omkring 35.000 passagerer forsinkede eller helt aflyste flyafgange på grund af strejken blandt lavprisselskabet Norwegians piloter.

Cirka halvdelen af selskabets afgange blev aflyst, og Norwegians passagerer kan se frem til et lignende billede torsdag.

Det fortæller kommunikationsrådgiver for Norwegian i Danmark Daniel Kirchhoff til Berlingske Nyhedsbureau.

»Vores bedste bud er, at torsdagens forløb kommer til at ligne det, vi har set onsdag. Vi har fuldt stop i den norske indenrigstrafik. Vi har enkelte afgange mellem de skandinaviske hovedstæder og enkelte afgange i Sverige og Danmark. På vores europæiske ruter er planen at operere med et normalt program, hvor der kan ske tidsforskydninger for at undgå aflysninger,« siger Daniel Kirchhoff om torsdagens rejseudsigter.

Norwegian regner med, at cirka 35.000 passagerer igen torsdag vil blive berørt af strejken, som ser ud til at fortsætte nogen tid endnu. Omkring 100 af de i alt 700 strejkende piloter mødtes onsdag eftermiddag med deres fagforening, Parat. Formanden for Parat, Hans-Erik Skjæggerud, sagde efter mødet til TV 2 News, at piloterne ikke har i sinde at bløde op på deres krav.

»Det handler ikke om løn eller om at få bedre vilkår. Det handler om at få en aftale på plads med dem, der bestemmer i moderselskabet. Piloterne føler, det er deres arbejdspladser, der er på spil, og de er bange for, de i fremtiden bliver erstattet af andre piloter,« siger Hans-Erik Skjæggerud til TV2 News.

Konflikten mellem Norwegian og piloterne tager udgangspunkt i overenskomstforhandlinger mellem ledelsen og piloternes fagforeninger. Norwegian vil have besparelser, men forhandlingerne er strandet på spørgsmål som omhandler arbejdstid, fleksibilitet, pension og forsikringer.

Største stridspunkt er dog, at piloterne vil have en overenskomst med moderselskabet Norwegian Air Shuttle og ikke datterselskabet Norwegian Air Norway, da de mener, at det er moderselskabet bestemmer alting og håndterer deres HR.

Piloterne vil også have aftaler, der giver ensartede overenskomster for alle piloter i Skandinavien og som betyder, at kun skandinaviske piloter kan flyve på ruter ind og ud af Skandinavien. Omvendt nægter Norwegian at lade piloterne diktere den type kommercielle beslutninger.

Hvis du er en af de uheldig passagerer, der bliver berørt af Norwegian-strejken, har du ret til enten at få ombooket din billet eller få pengene tilbage, oplyser Forbrugerrådet Tænk. Seniorrådgiver Asta Ostrowski opfordrer passagererne til at møde op i lufthavnen, selv om flyafgangen er blevet aflyst.

»Selv om der måske har stået på hjemmesiden, at dit fly er blevet aflyst, så er det nogle informationer, der ændrer sig hele tiden - og vi har også oplevet, at Norwegians hjemmeside ikke nødvendigvis er helt opdateret,« siger hun og fortsætter:

»Så man kan risikere, at ens fly alligevel flyver, og så mister man muligheden for at få pengene tilbage. Man får bedst sine rettigheder, hvis man møder op i lufthavnen,« siger hun.

Hos Norwegian oplyser man, at selskabet torsdag vil gøre sit ypperste for at informere om eventuelle gener.

»Passagerer, der er direkte berørt, får enten besked via SMS, hvis de har registreret deres nummer hos os, og derudover beder vi vores passagerer om at holde sig opdateret via vores hjemmeside,« siger Daniel Kirchhoff.