Norwegian-forhandlinger er brudt sammen

Forhandlingerne mellem ledelsen og piloterne i flyselskabet Norwegian er lørdag morgen brudt sammen efter 16 timer uden et resultat. Pilotstrejken fortsætter derfor lørdag, hvor den forventes at ramme 20.000 rejsende.

Foto: JOHAN NILSSON

Tidligt lørdag morgen er piloterne og ledelsen i flyselskabet Norwegian gået fra forhandlingsbordet uden en aftale. Det skriver det norske nyhedsbureau NTB ifølge vg.no.

De to parter har forhandlet i 16 timer, men da de ikke er nået til enighed, fortsætter strejken blandt lavprisselskabets piloter lørdag.

Konflikten mellem Norwegian og piloterne tager udgangspunkt i overenskomstforhandlingerne mellem ledelsen og piloternes fagforeninger.

Den norske forligsmand, Nils Dalseide, har siddet med ved forhandlingsbordet siden klokken 13 fredag eftermiddag, og han fortæller kort efter klokken 5.30 lørdag morgen, at forhandlingerne er brudt sammen.

»Parterne har meddelt, at de står fast på deres tilbud, der er uforenelige med hinanden, og at der ikke er grund til at finde en midlertidig løsning. Derfor har vi måttet konstatere, at yderligere mægling ikke forventes at føre til en midlertidig løsning som alternativ til en konflikt,« siger Nils Dalseide ifølge vg.no.

Forligsmanden betoner dog, at mens tonen har været meget uforsonlig i offentligheden, har der faktisk været en god og konstruktiv dialog ved forhandlingsbordet.

Halvor Vatnar, der er leder af Norwegian Pilot Union (NPU), mener, at Norwegian med topchef Bjørn Kjos i spidsen ikke er indstillet på at gå på kompromis.

»Vi har givet os i tidligere samtaler, og vi har givet os mere i disse sidste forhandlinger, blandt andet gennem større fleksibilitet og bortfald af kompensationer. Tidligere har vi lagt pension og forsikringer i puljen. Problemet er, at arbejdsgiveren kun tager uden at give noget tilbage,« siger Halvor Vatnar ifølge vg.no efter forhandlingerne.

720 både norske, svenske og danske Norwegian-piloter nedlagde arbejdet onsdag, og siden da har adskillige fly været aflyst, og tusindvis af passagerer har været berørt. Ud af de 720 piloter er 100 danskere. Piloterne er ansat af Norwegians datterselskab, Norwegian Air Norway, som omfatter alle skandinaviske piloter i lavprisselskabet.

Kernen i konflikten er, at piloterne vil have en overenskomst med moderselskabet Norwegian Air Shuttle. Da strejken startede, var de ansat i Norwegian Air Norway, og torsdag meddelte Norwgian så, at man vil flytte dem til tre nationale datterselskaber for piloterne i henholdsvis Danmark, Sverige og Norge.

Det har piloterne opponeret mod - de vil have aftaler, der sikrer ensartede overenskomster for alle skandinaviske piloter, og at det kun skal være skandinaviske piloter, der flyver ruter ind og ud af Skandinavien.

Norwegians ledelse har endnu ikke kommenteret sammenbruddet i forhandlingerne.

Det ventes, at op mod 20.000 passagerer bliver berørt af strejken lørdag, hvor Norwegian aflyser flere indenrigsflyvninger samt flyvninger mellem de skandinaviske hovedstæder.