Norwegian fik milliardunderskud i første kvartal

SAS’ største konkurrent Norwegian Airlines kom torsdag ud med nyt kvartalsregnskab, der viser et nettorunderskud på halvanden mia. norske kroner mod et minus på 800 mio. kr. i samme kvartal sidste år.

ARKIVFOTO 2010 af fly fra Norwegian i Stockholm- - Lavprisluftfartsselskabet Norwegian kommer i morgen d. 27. april 2017 med regnskab for de første tre måneder af 2017. . (Foto: TT NEWS AGENCY/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: TT NEWS AGENCY

Det var ikke bragende resultater, det norske flyselskab kunne levere, da det torsdag fremlagde sit regnskab for første kvartal i 2017. Trods en pæn stigning i omsætningen blev underskuddet næsten fordoblet i forhold til første kvartal sidste år.

Norwegians regnskab viser, at der er røde tal på bundlinjen. Helt præcist 1.492 millioner norske kr. og det til trods for, at omsætningen er steget med 400 mio norske kr. til 5,4 mia. norske kr. Årsagen skal ifølge luftfartselskabet findes, ikke i en manglende interesse fra passagererne, men i blandt andet den norske kronekurs.

»I dette kvartal mærker vi særligt effekterne af højere brændstofudgifter i kombination med en styrket norsk krone mod britiske pund, euro og svenske kroner, som står for næsten halvdelen af vores omsætning. Derudover påvirkes tallene af, at påsken ikke lå i første kvartal, som den gjorde sidste år,« siger koncernchef Bjørn Kjos i Norwegians pressemeddelelse.

Kvalerne for Norwegian er i høj grad de samme som gjorde sig gældende sidste år. Høje omkostninger til brændstofsikring og ugunstig valutakurs var også sidste år nogle af årsagerne til, at nordmændene landede et underskud. Dengang lød underskuddet dog kun på 804 mio. norske kr.

Der er dog også ting i regnskabet, som Norwegian kan glæde sig over. I første kvartal fløj 6,7 mio. passagerer med Norwegian, hvilket er en stigning på 14 pct., og selskabet har oplevet størst vækst i ruterne i USA, Spanien og Frankrig. I Norden oplevede Norwegian en vækst i passagertallet på 6 pct. Kapacitetsvæksten lå på 24 pct. og belægningen var på 84 pct.

Om det siger Bjørn Kjos i pressemeddelelsen:

»Samtidig er det positivt, at flyene fyldes godt, og at stadig flere vælger Norwegian både i nye og mere etablerede markeder. Vores langdistancesatsning begynder at blive godt etableret, hvilket er et bevis på, at rejsende ønsker at flyve interkontinentalt til lave priser i nye og komfortable fly.«