Norwegian er indstillet på strejkekaos

Norwegian-piloternes varslede udvidelse af strejken rammer bl.a. samtlige indenrigsflyvninger, og selskabet vil sende op mod 800 kabineansatte hjem onsdag.

Foto: Brian Bergmann

Mens trafikken i SAS lidt efter lidt nærmer sig en normalisering, bliver konflikten i Norwegian kraftigt optrappet onsdag. Det sker, når pilotstrejken i Norwegian udvides fra 70 strejkende til mellem 650 og 700 norske, danske og svenske piloter allerede onsdag morgen.

Udsigten til en storstrejke betyder, at Norwegian sender op mod 800 kabineansatte hjem onsdag. Det fortæller presse- og markedschef for Norwegian i Danmark Johan Bisgaard Larsen.

»Hvis mange af flyene ikke kan komme i luften, bliver vi naturligvis nødt til at sende meget af kabinepersonalet hjem,« siger Johan Bisgaard Larsen.

Årsagen til konflikten er, at man ikke kan blive enige om en ny, billigere og mere fleksibel overenskomst, som ledelsen har krævet. Det handler blandt andet om, at ledelsen med topchef Bjørn Kjos i spidsen vil have de skandinaviske piloter til at arbejde lige så meget som deres kolleger på selskabets baser i blandt andet Spanien og England.

35.000 kunder bliver berørt på én dag

Ledelsen i Norwegian har oplyst, at man vil forsøge at få så mange fly som muligt i luften ved at bruge flere piloter fra selskabets baser i Spanien, England og Finland. Men Norwegian oplyste i en pressemeddelelse tirsdag aften, at alle afgange mellem de skandinaviske hovedstæder samt alle indenrigsflyvninger i både Norge, Danmark og Sverige er aflyst onsdag. I alt venter selskabet, at flere end 35.000 kunder i Skandinavien vil blive berørt af pilotstrejken alene onsdag.

»Vi vil forsøge at opretholde så meget af vores internationale trafik som muligt ved hjælp af piloterne fra vores baser i Spanien, England og Finland. Det er umuligt at sige, hvor mange flyafgange der i alt bliver aflyst,« siger Johan Bisgaard Larsen.

Markedschefen oplyser, at der har været løbende dialog mellem parterne tirsdag, uden at det førte til en løsning.

Norwegian har flere gange tidligere været under hård kritik fra fagforeninger over hele Skandinavien for bl.a. brug af vikarbureauer med adresse i lande med lavere omkostninger. Selskabet har i mange år nydt godt af langt lavere omkostninger end SAS, men samtidig er man nu i stigende grad kommet under pres for yderligere omkostningsreduktioner på grund af den benhårde konkurrence med andre lavprisselskaber.

Norwegian oplyser, at alle, som har registreret et mobiltelefonnummer på en Norwegian-profil, og som bliver påvirket af strejken onsdag, vil få en SMS fra selskabet.