Norwegian åbner Bangkok-rute fra København

Efter at have åbnet langdistanceruter fra København til USA, går turen nu østpå for lavprisselskabet Norwegian. Topchef Bjørn Kjos vil udnytte væksten i Asien, lyder det.

Administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, åbner direkte rute mellem København og Bangkok. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lavprisselskabet Norwegian sætter i dag gang i salget af flybilletter fra København til Bangkok. Hidtil har det norske lavprisselskab kun haft langdistanceflyvninger vestpå fra Danmark, men fra den 30. oktober åbner selskabet for ruten østpå til Bangkok.

Meddelelsen fra Norwegian kommer blot en uge efter, at selskabet har åbnet ruter mellem London og tre destinationer i USA, nemlig New York, Los Angeles og Fort Lauderdale i Florida. De tre amerikanske destinationer er også tilgængelige med Norwegian fra København, og det er en klar strategi fra lavprisselskabets administrerende direktør, Bjørn Kjos, at han satser benhårdt på langdistanceruter.
 


Nu, hvor Norwegian har faste flyvninger mod USA, er det på tide at vende blikket østpå, mener Bjørn Kjos, som ser et stort potentiale i det asiatiske marked. Og selvom direktøren i første omgang retter markedsføringen mod det skandinaviske marked, er det væksten i Asien, Bjørn Kjos er mest interesseret i.

»Det, som er interessant, er at flyve asiaterne til Europa og måske videre derfra til USA. De store vækstområder ligger i Asien, og det skal vi være være klar til at udnytte,« siger Bjørn Kjos.

Han var selv med til at etablere Norwegian tilbage i 1993. Siden 2002 har Kjos stået i spidsen for selskabet som administrenrede direktør, og han har aldrig lagt skjul på, at han er villig til at gå aggressivt til værks på det konkurrenceprægede markedet.


Norwegian-direktøren har tidligere sagt til Berlingske Business, at han antager - på baggrund af analyser, Norwegian har foretaget - at der vil komme mellem 300 og 500 millioner nye rejsende fra Asien til Europa. Med den nye rute mellem København og Bangkok tager Kjos altså første skridt i jagten på at få en del af det gigantiske marked.

Det er også et skridt i retning mod at gøre Norwegian til et globalt selskab, som kan tage konkurrencen op med flyselskaber fra Asien og Mellemøsten. Men mens Bjørn Kjos ikke er så bange for konkurrencen fra Mellemøsten, tager han konkurrencen fra Asien anderledes alvorligt, dels fordi de asiatiske selskaber flyver med nye fly, dels fordi de kan drive forretning med meget lave omkostninger.

»Omkostningerne på personale er en tiendedel af, hvad de er i Skandinavien, og de har passagererne, så det er der, den hårdeste konkurrence kommer fra. Vi er ikke så bekymret for selskaberne fra Mellemøsten, for de har ruter direkte fra Mellemøsten til Bangkok, og kunderne vil ikke flyve via Mellemøsten, de vil have fly fra Skandinavien direkte til Bangkok,« siger Bjørn Kjos.

Bjørn Kjos og Norwegian har mødt hård kritik for at oprette baser uden for Skandinavien, men det er ifølge topchefen den eneste måde at overleve på, hvis man ønsker at være en international spiller. Det giver nemlig blandt andet mulighed for at hyre billig personale og dermed være konkurrencedygtig på prisen.

»Vi går en spændende tid i møde, hvor alle kommer til at konkurrere med alle. Men vi tror på, det er muligt at udvide markedet, særligt på langdistance,« siger Bjørn Kjos. 

Det næste år skal rejsende ikke forvente nye ruter fra Norwegian, men den ambitiøse offensiv stopper ikke med ruten til Bangkok. Bjørn Kjos fortæller, at han satser på at åbne nye ruter i 2016 - og allerede næste sommer bliver billetterne sat til salg. Hvilke destinationer nordmanden går efter næste gang, vil han ikke ud med.

I går kom det frem, at Københavns Lufthavn satser på flere langdistanceruter og investerer en kvart milliard kroner i mere plads til især de store langdistancefly. Københavns Lufthavn har endnu ikke indgået konkrete aftaler med flyselskaber, men med dagens udmelding fra Bjørn Kjos ser det ud til, at han godt kan skrive Norwegian på listen. »Vi vil være stærke på langdistance kombineret med at værre stærke på korte distancer. Det, tror vi på, er den rigtige strategi,« siger Bjørn Kjos.

Strategien ligger i øvrigt i forlængelse af selskabets oprustning på fly-siden. I dag har Norwegian 96 fly, men det antal vil vokse voldsomt med leveringen af ordren på 250 nye maskiner, som Bjørn Kjos blandt andet har planer om at udnytte til leasing.

Introduktionsprisen for en enkeltbillet mellem København og Bangkok er 1.599 kroner. Ifølge Bjørn Kjos skal rejsende dog regne med, at den pris vil stige en smule. Der vil være to ugentlige afgange - torsdag og søndag - fra København. Billetterne kan købes fra i dag, og der er ruteopstart den 30. oktober.