Norske olieeksperter ser fornuft i dansk skatteændring

Tyske Bayerngas og amerikanske Hess har brokket sig højlydt over de foreslåede skatte-ændringer for de gamle Nordsø-licenser. Olieeksperter vurderer dog, at ens skatteregler for alle giver god mening.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>De internationale olieselskabers lyst til at lede efter olie i Danmmark ser ikke ud til at have taget skade af de foreslåede skatteændringer herhjemme. I hvert fald dukkede 31 selskaber op til det indledende informa-tionsmøde om den syvende udbudsrunde i går, og flere deltagere fortæller til Berlingske, at skatteændringerne ikke var et emne, der fyldte noget.

To norske professorer med speciale i olieøkonomi vurderer da også, at de danske ændringer giver god mening. Med de nye regler vil alle selskaberne i Nordsøen fremover blive underlagt det samme skattesystem, hvor skattesatsen i snit har været 65 procent i perioden 2007-2011.

»Det er fornuftigt og rimeligt af den danske regering at harmonisere skattereglerne for olie- og gasaktiviteterne i Nordsøen. En skærpet beskatning af de ældre felter vil give en betydelig merindtægt, og det er kun rimeligt,« siger Øystein Noreng, professor i olieøkonomi ved Norwegian Business School.

Under det gamle skattesystem, der gælder for licenser fra før 2004 og uden for Eneretsbevillingen, har skatten i snit kun været 33 procent i perioden 2007-2011. Det har især DONG Energy og amerikanske Hess, der er operatører af henholdsvis Siri-feltet og Syd Arne-feltet, nydt endog meget godt af.

Et skatteniveau som det danske for olieselskaber er da heller ikke specielt højt i international målestok. I Norge har den gennemsnitlige beskatning i perioden 2007-2011 således været 74 procent, men i Norge kan man til gengæld få tilbagebetalt skatteværdien af sine efterforskningsomkostninger, hvilket reelt betyder, at staten tager en stor stor del af efterforskningsrisikoen.

Efterforskningsboom i Norge

Da man samtidig har gode chancer for at gøre store fund i Norge, har det på positiv-siden udløst et efterforskningsboom, der dog på negativsiden har sendt omkostningerne i vejret og medført store budgetoverskridelser. Derfor meldte den norske regering ud i søndags, at skattesystemet ændres, så staten får en større del af kagen, samtidig med at selskaberne tvinges til at have større fokus på at beherske omkostningerne.

»Generelt er staternes andel af overskuddet fra olieforekomster steget det seneste årti. Der er gode grunde til at øge skatterne på området i forhold til mange af de regelsæt, der tidligere var gældende i mange lande. Høje oliepriser har givet en ekstra indtjening til producenterne, som de fleste lande ønsker at få en så stor del som mulig af. I Norge er skattesatsen for denne ekstra indtjening for eksempel på 78 procent,« siger Ole Gunnar Austvik, der er professor og olieøkonom ved Handelshøyskolen BI og Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI).

Hos de anerkendte oliekonsulenter Wood Mackenzie mener senioranalytiker Malcolm Dickson, at det fortsat er for tidligt at vurdere, om skatteændringerne i Danmark og Norge kan komme til at skade investeringslysten i de to landes oliesektor. Regelændringer skaber usikkerhed om, hvad der kan ske i fremtiden, hvilket bekymrer olieselskaberne.

Wood Mackenzie har analyseret konsekvenserne af de foreslåede skatteændringer i Danmark, og konklusionen er, at det reelt kun er tre selskaber, der rammes, nemlig DONG Energy, Hess og tyske Bayerngas. Det sker, fordi værdien af Hejre-feltet og Syd Arne-feltet reduceres kraftigt.