Norske myndigheder: Jysk sælger giftige badebassiner

Lars Larsens dyne-koncern Jysk har fået en uheldig sag på halsen. De norske myndigheder har nemlig fundet giftige ftalater i nogle vandbassiner, som Jysk sælger i hele Europa - også Danmark.

Den norske stats Forureningstilsyn SFT har pålagt Jysk at fjerne produktet, hvor der er blevet tester ftalater, et vandbassin med Søheste, fra hylderne. Men det vil koncernen ikke.

Jysk mener nemlig ikke, at der er ftalater i bassinet:

- Vi har en klar holdning om, at vi ikke har ftalater i vores butikker. Alle vores varer er blevet testet. Den her vare er blevet testet tre gange af et krediteret firma i henhold til alle reglementer og regler, siger Kim Skibsted, der er kommunikationschef i Jysk til DR Nyheder/Penge.

De norske myndigheder har målt 0,2 procent ftalater i vandbassinet, og grænseværdien er på 0,1 procent. Men Jysk's kommunikationschef stoler imidlertid mere på de undersøgelser, koncernen selv har bestilt.

- Af bitter erfaring, ved vi, at det ofte er sådan, at de offentlige instanser i god tro og af hensyn til kunderne, har lavet fejl. Vi føler os rimelig sikre på, at de varer vi sælger, ikke indeholder ftalater. Når vi laver gentagne test, så er det svært at tage varer af hylderne, hver gang et test viser et eller andet. Det er særdeles svært at føre virksomhed, hvis man skal rette sig efter fejlagtige oplysninger, siger han.

Det er ikke første gang, at Jysk er i de norske myndigheders søgelys. Tilbage i 2005 blev der påvist ftalater i to af koncernens badeprodukter og Kim Skibsted erkender, at myndighederne havde ret i det tilfælde.

- Der var tale om en fejl tilbage i 2005 og der trak vi også varen tilbage. Hvis man vitterligt kunne påvise, at varerne indeholder ftalater, ville vi også gøre det i dette tilfælde. Og det er også en af løsninger, vi arbejder med, at vi kunne fjerne varen, indtil vi er helt sikre. Men der skal mere til end et enkelt bassin i en enkelt norsk test, siger kommunikationschefen.

Politiinspektør Tone Bærland i afdelingen for økonomisk kriminalitet karakteriserer denne situationen som alvorlig.

- Særligt fordi SFT har gennemført kontroller i flere år og branchen er klar over, at det er ulovligt, siger Bærland til den norske webportal E24.

Kilde: Dr.dk/penge