Norsk topchef anholdt i bestikkelsessag

Den skandaleramte telegigant Vimpelcoms tidligere norske topchef anholdt i lufthavnen.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannessen, Sara
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om den norske telegigant Telenors deltagelse i en korruptionssag har taget en dramatisk drejning, da den tidligere topchef for det delvist Telenor-ejede Vimpelcom blev anholdt og nu er sigtet for korruption.

Norske Jo Lunder blev anholdt onsdag aften, bekræfter det norske bagmandspoliti, Økokrim, over for avisen Verdens Gang. Det skete, da han ankom til Gardermoen Lufthavn, og det skete uden dramatik.

Jo Lunders forsvarer bekræfter over for avisen, at han nu er i politiets varetægt og skal afhøres.

Sat til salg

Jo Lunder var koncernchef i Vimpelcom fra 2011 til marts 2015. Vimpelcom er børsnoteret i USA, har hovedsæde i Amsterdam og har den russiske mangemilliardær Mikhail Fridman som største aktionær. Han ejer gennem sit selskab Alfa Group 56 procent af aktierne i Vimpelcom, som især arbejder i Rusland og Ukraine, mens Telenor ejer 33 procent.

Vimpelcom er blevet taget i at have betalt penge under bordet for at få fingrene i de nødvendige licenser til at drive mobiltelefoni i Usbekistan. Sagen efterforskes i flere lande.

Sagen har belastet Telenor så meget, at Telenor nu har sat sin andel af Vimpelcom til salg efter at have nedskrevet værdien af selskabet med omkring 7,6 milliarder norske kroner, og forleden tvang den norske erhvervsminister Monica Mæland Telenors bestyrelsesformand Svein Aaser til straks at trække sig oven på skandalen. Den norske stat ejer 56 procent af aktierne i Telenor.