Norsk toldkrig kan koste danske producenter dyrt

Dansk osteeksport til Norge kan blive halveret, hvis de norske landbrugsorganisationer får held med at stramme landets i forvejen meget skrappe toldregler.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rune Feldt-Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Visse danske produkter kan blive usælgelige, mens eksporten af andre vil dykke voldsomt, hvis de norske landbrugsorganisationer får held med at bygge de norske toldmure højere.

Senest har omlægningen af tolden på potteplanten Hortensia, som i stor stil eksporteres fra danske gartnerier, betydet en stigning på 72 procent, hvilket gør planten så godt som usælgelig på det norske marked.

Ligesom det er sket med Hortensia, ønsker Norges Bondebolag at omlægge tolden, så den opgøres som en procentdel af varens værdi og ikke - som nu - i kroner per kilo af den givne vare.

For hvid ost er tolden i dag 25 kroner per kilo, men Norges Bondebolag ønsker den omlagt til mellem 230 og 270 procent af ostens værdi, hvilket vil betyde en markant prisstigning for de norske forbrugere - til skade for danske landmænd og mejerier.

Ifølge sin aftale med EU ímporterer Norge en toldfri kvote på 7.200 tons ost, men derudover sker der en merimport, og de norske forbrugere får i stigende grad smag for europæisk ost, ikke mindst den danske.

Dermed vil det gå hårdt ud over de danske osteeksportører, hvis de norske fødevareorganisationer får held med deres forehavende.

"Danmark står for cirka halvdelen af den ost, der eksporteres til Norge, og værdien af den ost er omkring 250 millioner kroner. Skærer man alt det ekstra import væk, som sker ud over kvoten, risikerer vi at miste halvdelen af vores omsætning deroppe," siger Kristian Svendsen, chefkonsulent i Landbrug & Fødevarer.

Han roser handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF), der truer med at rejse sagen i EU og desuden har henvendt sig til både den norske finansminister, udenrigsminister og landbrugsminister.

"Fra Landbrug & Fødevarers side er vi meget tilfredse med Pia Olsen Dyhrs håndtering af sagen med hortensiaerne, fordi det danner præcedens for andre varegrupper. Det, vi kan gøre nationalt, er at forsøge at påvirke det politiske klima i Norge. Et politisk pres er ønskværdigt også set fra dansk side, men en løsning kan kun laves i EU," siger Kristian Svendsen.

Han betragter dog de norske organisationer og politikere som svære at påvirke.

"Den politiske vilje, hvis du spørger til landbrugsorganisationerne og det norske landbrugsministerium, er ikke eksisterende," siger Kristian Svendsen.