Norsk storbank ramt af oliekrisen i andet kvartal

Norges største bank, DNB, døjer med stigende nedskrivninger på udlån, især fra oliesektoren, og det betyder lavere overskud i andet kvartal.

På helårsbasis må DNB nu erkende, at der ventes større nedskrivninger end tidligere i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS

Indtægterne for den norske storbank steg ellers til 12,8 mia. norske kr. i andet kvartal fra 12,2 mia. norske kr. i samme kvartal af 2015, og drifts- og omkostningsudgifterne blev reduceret en anelse, så det driftsmæssige resultat var i bedring.

Men nedskrivningerne på udlån steg til 2,3 mia. norske kr. fra 0,7 mia. norske kr. for et år siden.

- Der var en stigning i både individuelle nedskrivninger og kollektive nedskrivninger, hvilket afspejler værre økonomiske betingelser i olierelaterede industrier, skriver DNB i sit regnskab.

Det betød, at resultatet før skat faldt til 5,3 mia. norske kr. fra 6,2 mia. norske kr. i andet kvartal af 2015. Til sammenligning var der blandt analytikerne forudset en stigning på 6,6 mia. norske kr. ifølge et estimat indsamlet af SME Direkt for nyhedsbureauet TDN Finans.

På helårsbasis må DNB nu også erkende, at der ventes større nedskrivninger end tidligere i år. Nu ses det tal lande på et højere niveau end de hidtil udmeldte "under 6 mia. norske kr." Til gengæld ventes de samlede nedskrivninger for 2016, 2017 og 2018 stadig under 18 mia. norske kr., skriver banken.

- DNB arbejder fortsat tæt med kunder, der er ramt af olieprisens kollaps. Et antal af disse selskaber arbejder under udfordrende markedsforhold, men DNB oplever ikke nogen væsentlige afledte effekter i den norske økonomi, lyder det fra banken.