Norsk rigmand i milliardsats på københavnsk luksushotel: Det bliver ikke lønsomt i min tid

Den norske rigmand Petter Stordalen skyder 1,5 milliarder kroner i luksushotel i historisk bygning midt i København. Nordmanden regner ikke med, at der kommer et afkast ud den store københavnske satsning i hans levetid.

Den norske hotelmilliardær Petter Stordalen står i spidsen for en stor københavnsk hotelsatsning på den gamle postgrund ved Tivoli og Hovedbanegården. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den gamle Centralpostbygning på Tietgensgade i København har noget næsten majestætisk over sig med et tag bestående af 7.000 kilo kobber, højt til loftet overalt og et areal på hele 25.000 kvadratmeter.

Den historiske bygning blev indviet i 1912 og kostede dengang en fyrstelig sum på omkring 2,5 millioner kroner at opføre.

Bygningen er nu i hænderne på den norske hotelkonge Petter Stordalen, som vil bruge et milliardbeløb på at omdanne det gamle posthus til et femstjernet københavnerhotel med navnet Villa Copenhagen, der efter planen slår dørene op i foråret 2020.

For Petter Stordalen personligt har den investering ringe udsigter.

»Det her bliver ikke lønsomt for mig, men for mine børn eller børnebørn,« siger Petter Stordalen, der onsdag eftermiddag var i København for at løfte sløret for navnet på det kommende luksushotel.

Hvorfor er du overhovedet gået ind i det her projekt, når det ikke bliver lønsomt i din levetid?

»Du får kun sådan en mulighed i en by som København én gang i dit liv. Allerede da jeg begyndte at tale med de første arkitekter, vidste jeg, at det ville blive meget dyrt, men ideen er ikke, at det skal blive specielt lønsomt. Ideen er, at det skal blive fantastisk,« siger Petter Stordalen.

Har du et overslag på, hvad det her kommer til at koste dig?

»Ja, jeg ved det sådan cirka.«

Vil du så ikke fortælle det til mig?

»Jeg tror, at det vil løbe op i omkring 1,5 milliarder kroner. Det er en meget, meget stor investering.«

Nedtur i København

Du forlod det københavnske hotelmarked i 2011 med et meget stort tab på omkring 800 millioner kroner. Hvorfor er du vendt tilbage til København efter den oplevelse?

»Du kan ikke kalde dig for en skandinavisk hotelkæde, hvis du ikke er til stede i København. Det er kongens by. Jeg bliver glad, hver eneste gang jeg kommer til København. Jeg skal have et flagskib her i byen, som definerer os som selskab,« siger Petter Stordalen.

Petter Stordalen, norsk hotelmilliardær

»Du får kun sådan en mulighed i en by som København én gang i dit liv«


Men du ramte jo ikke ligefrem skiven sidst, du satsede på København...

»Jeg accepterer og anerkender, at jeg gjorde alt forkert første gang. Jeg satsede på de forkerte hoteller og havde ikke noget flagskib. Allerede dengang tænke jeg: Den eneste måde, jeg kan komme tilbage på, er at begynde helt forfra. Det kostede mig en masse penge, men hvis man ikke bygger fundamentet helt rigtigt, bliver det aldrig godt,« siger Petter Stordalen.

Da den norske hotelmilliardær dengang forlod det københavnske hotelmarked, tænkte han kun på én ting:

Han tørstede efter at få revanche i København.

»Jeg rejste ofte til København bagefter. Senere fik jeg hotellerne Skt. Petri, Vesterbro og hotellet ved lufthavnen. Da jeg så den her mulighed, sagde jeg til mig selv: Den skal jeg have,« siger han.

Det her projekt ligner en meget stor mundfuld for dig. Du investerer et milliardbeløb i et projekt uden at vide, hvornår det giver afkast. Jeg er nødt til at spørge igen: Hvorfor gør du det?

»Du skal huske på, at vi ikke er et børsnoteret selskab. Vi kan investere ud fra en meget lang tidshorisont. Hvor andre selskaber eksempelvis siger, at der skal være et afkast på omkring 15 procent af egenkapitalen, siger jeg bare: Måske kan jeg godt acceptere et afkast på fire-fem procent. Måske tre procent. Jeg gør det her, fordi jeg har en ambition om at skabe noget, der skiller sig ud,« siger Petter Stordalen.

Ifølge Forbes er Petter Stordalen og hans familie god for over 10 milliarder kroner.

Tidligere på året overdrog den norske milliardær størstedelen af ejerskabet til hotelkonglomeratet til sine tre børn. Petter Stordalen har dog fortsat fuld kontrol over selskabet og har tænkt sig at lade det være på den måde, så længe han lever.