Norsk rigmand har købt grund for 390 mio. kr.

Den norske self-made-rigmand Kjell Inge Røkke har købt en grund vest for Oslo for 390 mio. kr., som der kan bygges boliger på. Han har haft et eventyrligt liv og er i dag god for en formue på næsten 14 mia. kr. Læs Kjell Inge Røkkes historie.

Den norske self-made-rigmand Kjell Inge Røkke har købt en grund vest for Oslo for 390 mio. kr., som der kan bygges boliger på. Han har haft et eventyrligt liv og er i dag god for en formue på næsten 14 mia. kr. Læs Kjell Inge Røkkes historie. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Den norske erhvervsmand Kjell Inge Røkke, der er god for en formue på knapt 14 milliarder kr. og er én af Norges rigeste, investerer nu i en grund til et pebret beløb.

Hans investeringsselskab Fornebuporten Holding AS har købt en grund på 40.000 kvadratmeter til 490 mio. norske kr. eller 390 mio. danske kr. i  Koksa i kommunen Bærum vest for Oslo, skriver dn.no

Fornebuporten Holding er ejet af Aker Capital AS, som ejes af Aker ASA, som igen kontrolleres af Kjell Inge Røkke. Han ejer 68 procent af aktierne i Aker ASA sammen med sin hustru Anne Grete Eidsvigs via deres private investeringsselskab The Resource Group TRG .

Området i Bærum egner sig godt til udvikle til et stort boligprojekt, mener sælgeren KLP Eiendom. Bærum er en kommune i Akershus fylke og en forstad til Oslo.

Kjell Inge Røkkes formue blev sidste år opgjort til næsten 14 milliarder kr. og dermed var han Norges 10. rigeste. Nr. ét på listen er John Fredriksen med en formue på 73 milliarder kr.

Den 58-årige Kjell Inge Røkke, der stammer fra Molde, er en self-made-man. Han voksede op i en industriarbejderfamilie.

Han fik i en alder af 14 år hyre på en trawler, der fiskede ved Norge. I stedet for at tage en lang uddannelse begyndte han i 1979 som fisker i USA med udgangspunkt i Seattle. Røkke fik hurtigt sparet 400 mio. kr. op og købte i 1982 sit eget fiskeskib.

Det gik imidlertid dårligt. Både med denne og to andre fiskebåde. Så fik Kjell Inge Røkke hjælp af forretningsmanden og værftejeren Robert Breskovich i Seattle, og sammen investerede de i en fisketrawler med navnet Golden Alaska.

Med denne båd udkonkurrerede Røkke de andre fiskere. Siden købte han udslidte skibe, ombyggede og samlede dem i selskabet American Seafoods. Han drog på fiskeri ved Alaska og blev rig på det.

Og det gav ham penge til at satse på norske erhvervsvirksomheder, da han ifølge ifølge forfatteren Gunnar Stavrum, der har skrevet biografien »Kjell Inge Røkke«, i slutningen af 1980'erne vendte tilbage til hjemlandet med en formue på 1,6 milliarder kr.

Først i midten af 1990erne blev Kjell Inge Røkke et kendt navn i den norske offentlighed. I 1996 købte han sammen med en kompagnon 40 procent af aktierne i Aker, der året efter blev fusioneret ind i Aker RGI med Kjell Inge Røkke som hovedejeer og drivkraft.

Siden købte han op i Kværner og blev i 2000 selskabets største aktionær. I 2002 var koncernen Aker Kværner en realitet. Han etablerede sig nærmest som en industrikonge i Norge. Kjell Inge Røkke er også ejer af Norway Seafoods og opbyggede på den måde sin enorme formue.

Når man er så rig som ham, er der råd til at være rundhåndet. Senest har han bl.a. givet sportsklubben Molde HK Elite 12 mio. kr. i økonomisk støtte. Kjell Inge Røkke sponsorer gennem sit investeringselskab The Resource Group TRG halvdelen af budgettet i MHK Elite de næste sæsoner.