Norsk pilotstrejke kan ramme SAS natten til torsdag

Der kan være optræk til strejke blandt de norske piloter hos SAS. Parterne kan ikke blive enige om en lønaftale, og derfor er konflikten optrappet, inden de norske piloter tirsdag og onsdag mødes med SAS-ledelsen hos Riksmekleren i Oslo.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Landes aftalen ikke, kan det betyde strejke. Der forhandles også med de svenske og de danske piloter, skriver den norske avis Dagens Næringsliv.

- En eventuel strejke vil medføre, at så godt som samtlige norske SAS-piloter tages ud af tjenesten fra torsdag, siger SAS' norske pressechef, Knut-Morten Johansen, til avisen.

Han regner dog ikke med, at det kommer så vidt.

- Der er et godt forhandlingsklima mellem parterne, og vi håber at nå til enighed med bistand fra tredjepart, siger pressechefen.

Ifølge Dagens Næringsliv er det blandt andet SAS' ønske om en mere fleksibel kollektivaftale, der splitter parterne. For eksempel har SAS peget på, at seks af selskabets fly på kort- og mellemdistanceruterne i Europa må stå ubrugte hen midt i sommerhøjsæsonen. Det skyldes pilotmangel, da piloterne krav på at holde ferie om sommeren.

- For SAS handler det om at bygge videre på den enighed, vi opnåede med piloterne sidste sommer, da vi fik en mere fleksibel aftale i stand, siger Knut-Morten Johansen.

Det har ikke været muligt for Dagens Næringsliv at få en kommentar fra de norske pilotforeninger.

I sidste uge udskød de svenske piloter datoen for, hvornår de vil nedlægge arbejdet, efter at Svensk Pilotförening ugen forinden havde udsendt strejkevarsel.

Varslet omfattede blandt andet en blokade mod overtid fra 3. juni og en total arbejdsnedlæggelse fra 7. juni. Men nu gælder varslet fra fredag 10. juni. Ifølge det seneste varsel vil de svenske piloter nedlægge arbejdet fra klokken 18 den 10. juni., hvis der ikke er en aftale i hus inden.