Norsk pengetank skruer op for sine ejendomskøb i Danmark

Norske KLP Ejendomme overtager nyere erhvervsbygning på Nordhavn og er klar til at skrue yderligere op for de danske investeringer, der nærmer sig seks milliarder kroner.

Norskejede KLP Ejendomme køber for 333 millioner kroner kontorhuset Sundkrogsgade 7-9 ved Kalkbrænderihavnen i Københavns Nordhavn. Desuden forventer KLP at bruge 40 millioner kroner på at forbedre bygningen, der er fra 2002 og har investeringsforeningen BankInvest som lejer i cirka halvdelen af de 12.000 kvadratmeter.

»Vi har stor tro på potentialet for både området og ejendommen. Vi vil indrette ejendommen, så den kan lejes ud til flere brugere med delte fællesfaciliteter, og vi vil konvertere de ledige arealer til fleksible og anvendelige kontormiljøer, som kan tilpasse virksomhedernes krav i dagens marked,« siger administrerende direktør Søren Risager-Hansen.

Læs Berlingske-portræt af Søren Risager fra KLP

Metro og byudvikling

Han hæfter sig blandt andet ved, at der kommer metro til området med den lille Nordhavns-afgrening fra den kommende metrocityringen, formentlig i 2019 eller 2020.

For to uger siden meldte den svenske ejendomsinvestor Niam i Berlingske Business om købet af de to såkaldte Utzon-bygninger, også på Sundkrogskaj.

Både KLP og Niam har kig på Nordhavn, fordi de tidligere klondike-agtige havne- og industriarealer gradvis forvandles til en moderne bydel med 18.000 boliger til 40.000 indbyggere og desuden 40.000 arbejdspladser, især på kontorer.

Der er anlagt en ny, lang krydstogtskaj, ligesom den første skole er på vej. Udviklingen af den sydligste del af Nordhavn, Aarhusgadekvarteret, er allerede nået langt med stribevis af byggerier.

Metrogrenen til Nordhavn får i første omgang ét stop foruden endestationen på Orientkaj tæt på Sundkrogskaj. De mere langsigtede planer omfatter en hel sløjfe eller ring på Nordhavn, herunder arealer, som først skal inddæmmes med jord fra byggepladser og metroudgravninger.

Søren Risager-Hansen forventer at bruge omkring 20 millioner kroner på at ombygge de nuværende tomme kvadratmeter til mere fleksible kontorlokaler. Den udlejede halvdel af bygningen skal formentlig opgraderes for et tilsvarende beløb, men tid og omfang skal drøftes nærmere med BankInvest.

Oliepenge i ryggen

Med købet på Sundkrogskaj passerer KLP fire milliarder kroner i danske investeringer.

I forvejen ejer den norske pengetank to store kontorhuse i Ørestad City, TDC-komplekset i Sydhavnen og et nyt Scandic-hotel i Aarhus for samlet 3,2 milliarder kroner – og har aftalt at skyde godt 600 millioner kroner ind i et kommende Scandic-hotel på Vesterbro i København.

Desuden står KLP klar med halvanden milliard kroner til et tredje kontorhus i Ørestad. Det var her, Nykredit i 2013 droppede fremskredne planer om at samle 1.400 mand.

Samlet har nordmændene investeret og disponeret for næsten 5,7 milliarder, og Søren Risager-Hansen fastslår, at »KLP har ambitioner om yderligere investeringer i København.«

Selv om de lave oliepriser hæmmer norsk økonomi, er der fortsat masser af penge til danske mursten i KLP, som på vegne af ansatte i kommuner og amter holder styr på, hvad der svarer til godt 400 milliarder danske kroner.

Ifølge Søren Risager-Hansen peger prognoserne for de kommende år mod en vækst i pengetanken til omtrent 600 milliarder kroner (dog kun norske).

Pensionskæmpen havde ved udgangen af tredje kvartal investeret godt 40 milliarder danske kroner i ejendomme i de tre skandinaviske lande. Fokus er rettet mod kontorer og hoteller samt indkøbscentre, dog ikke i Danmark, hvor det er svært at vinde solidt fodfæste på dét marked.

Lærere foretrækker boliger

Bygningen på Nordhavn bliver solgt af Lærernes Pension, som koncentrerer sine murstensinvesteringer om boliger, der sikrer et mere stabilt afkast.

Finansdirektør Henrik Walther Mogensen glæder sig over, at bygningen på Sundkrogskaj har givet et gennemsnitligt årligt afkast på mere end otte procent.

Læs Berlingske-portræt af Henrik Mogensen fra Lærernes Pension

Handlen var formidlet af mæglerhuset Sadolin & Albæk.