Norsk oliepengetank giver asiatisk firkløver sparket

Fire asiatiske selskabers omgang med udvinding af palmeolie fra Indonesien blev for meget for den mægtige, norske oliefond, der har valgt at ekskludere firkløveret: Heriblandt Daewoo og Posco fra Sydkorea.

Foto: NTB SCANPIX. Yngve Slyngstad, der er administrerende direktør for den norske oliefond, har netop ekskluderet fire selskaber fra den enorme pengetanks portefølje.
Læs mere
Fold sammen

Våben, tobak og menneskerettigheder har været tre af de mest brugte hjemler, når alverdens investorer har måtte skrive selskaber i deres sorte bøger og fraholde sig fra at investere i dem.

Den enorme norske oliefond har netop haft den sorte bog fremme, men for uetisk adfærd i et mere ukendt hjørne af erhvervslivet: Palmeolieproduktion. Her har man netop ekskluderet fire asiatiske selskaber, skriver Financial Times.

De fire selskaber tæller Genting og IJM fra Malaysia samt Posco og Daewoo International fra Sydkorea. De to sidstnævnte selskaber er ganske prominente og nogle af de allerstørste i Sydkorea. Posco ejer store dele af Daewoo, men det er sidstnævnte, som er bedst kendt i Danmark, blandt andet gennem salg af biler og drift af skibsværfter.

Det er dog som nævnt aktiviteterne inden for palmeolieindustrien, der har vakt den norske oliefonds bekymring. Det er særligt omlægningen af tropisk regnskov til palmeolieplantager, som har vakt bekymring.

Tilsammen havde oliefonden investeringer i de fire selskaber for omkring 200 mio. dollar, hvilket må siges at være en lille dråbe olie i tønden: Den norske oliefond ejer rundt regnet 1,3 procent af alle verdens aktier.